ERIHYVÄ-Hankkeen toinen tilaisuus ”Gluteeniton leivonta” järjestettiin 30.3.2016 Seinäjoella, Koulutuskeskus Sedussa. Paikalla oli lähes 80 innokasta gluteenittomasta osaamisesta kiinnostunutta kuulijaa. Päivän ohjelma koostui gluteenittoman leivonnan perusteista, raaka-ainetoimittajien tietoiskuista sekä tuotenäyttelystä ja leivontademoista.
Gluteeniton leivonta vaatii omat niksinsä. Koska vehnää ja muita gluteenia sisältäviä viljoja ei voi käyttää eikä näin ollen taikinaan saada tavanomaista sitkorakennetta, joka muodostaa perustan leivän kuohkealle huokosrakenteelle, on turvauduttava muihin keinoihin. Pääraaka-aineeksi sopivat esim. tattari-, maissi- tai riisijauho, lisäraaka-aineiksi perunahiutale, tärkkelykset ja kuidut sekä rakennetta koossapitämään ja taikinan käsiteltävyyttä helpottamaan erilaiset hydrokolloidit kuten ksantaani, guarkumi tai CMC. Nyt vain leivontapäivän oppeja kokeilemaan ja koeleivontoja toteuttamaan! Lisäapua kehitykseen saat tarvittaessa Foodwestin tuotekehitysammattilaisilta.
Gluteeniton on hyvää ja sopii kaikille – hyödynnä trendi ja ole kehityksen kärjessä!
Katso päivän esitykset:
Eeva-Liisa Lehto, ERIHYVÄ- hanke ja toimintakalenteri
Eeva-Liisa Lehto, Gluteenittoman leivonnan perusteet
Andreas Kimplel, Gluten free mixes
Riitta Salenius-Mela, Gluteenittomat kauratuotteet
Heli Nurkkala, Perunatärkkelykset gluteenittomassa leivonnassa
Martin Olsson, Lyckeby Culinar
Anna-Maija Jutila, Rakennetta ja ravitsemusta gluteenittomaan leivontaan
Kari Sillfors, Hapatteet leivonnassa
Annemari Hahto, Paahdetun pellavan edut gluteenittomassa
Eeva-Liisa Lehto, 040 825 5056
eeva-liisa.lehto@foodwest.fi