Maailman elintarviketurvallisuuspäivää vietetään 7.6

Vuosittaista maailman elintarviketurvallisuuspäivää vietetään tänä vuonna jo viidettä kertaa päivämäärällä 7.6.

Elintarviketurvallisuusriskejä ja -uhkia on maailmalla laajasti, ja WHO:n mukaan joka 10. ihminen maailmassa sairastuu vuosittain elintarvikeperäisestä syystä. Suomessa elintarviketurvallisuutta ohjaavat teollisuudessa pitkälti GFSI-hyväksytyt standardoidut järjestelmät, jotka ovat käytössä paitsi Euroopassa myös ympäri maailmaa. Standardien sisällöt onkin laadittu siten, että niitä voidaan hyödyntää ja tulkita erilaisissa kulttuureissa ja maailmankolkissa.

Elintarviketurvallisuusjärjestelmät ovat saaneet runsaasti huomioita suomalaisessa teollisuudessa, sillä asiakkuudet edellyttävät sertifioitua ulkopuolisen tahon auditoimaa järjestelmää, jota kehitetään sitoutuneesti ja jatkuvasti.
Sertifioitu järjestelmä vähentää toimitusketjun auditointitarvetta, kun asiakkaan ostama tuote löytyy sertifioinnin soveltamisalasta.

Elintarviketurvallisuusjärjestelmän edellytetään olevan GFSI-hyväksytty, ja tällaisia järjestelmiä ovat BRC, FSSC ja IFS. Kaikki nämä standardit nojautuvat puolueettoman Codex Alimentariuksen HACCP-periaatteisiin.

Brittiläistaustainen BRCGS Global Standard for Food Safety, tuttavallisemmin BRC, on meillä yleisesti käytössä olevista standardeista taustaltaan vanhin, sillä sen ensimmäinen versio julkaistiin jo vuonna 1998. Standardi on käytössä noin 130 eri maassa. Tämä arvostettu standardi julkaisi uusimman 9-versionsa elokuussa 2022. Halutessasi voi tilata yrityksellesi räätälöidyn koulutuswebinaarin Foodwestiltä BRC Food -kokonaisuudesta tai pelkästään muutoskohdista. BRC-standardiperheeseen kuuluu rinnakkaisstandardeja esim. pakkausmateriaaleille sekä varastoinnille ja jakelulle.

FSSC-standardisarjan mukainen sertifiointi on Suomessa hyvin suosittua. Hollantilaislähtöisen standardin ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 2009, ja uusin versio saatiin 31.3.2023. Uusi 6-versio tulee voimaan siirtymäajan jälkeen 1.4.2024. Syksyn ja talven aikana on hyvä tarkentaa toimintaa vastaamaan uusia vaatimuksia.
Foodwest järjestää FSSC Scheme 6:n muutoskohdista webinaarin 23.8.2023, ilmoittaudu mukaan
tästä linkistä!

Saksalais-ranskalaista alkuperää olevan IFS-standardin ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 2003 ja se on käytössä noin 100 eri maassa.  IFS on uusinut standardiaan tiiviisti ja uusin versio 8 on julkaistu loppukeväällä 2023, Foodwest järjestää muutoksista koulutuksen syyskuun lopulla, päivä tarkentuu.

Elintarviketurvallisuuden ja laadun asiakas-, säädös- ja standardivaatimukset uudistuvat kaiken aikaa ja ovat tärkeä osa-alue yrityksen vastuullisuutta. Kaikki elintarviketurvallisuusjärjestelmät korostavat elintarviketurvallisuuskulttuurin kehittämistä ja edellyttävät erityisen suunnitelman laatimista. Elintarviketurvallisuuskulttuurin lähtötilanteen tunnistaminen on tärkeää, jotta kehittämistoimenpiteet voidaan kohdentaa oikein. Foodwestilta voit tilata yrityksesi henkilöstölle vaivattomasti toteutettavan Elintarviketurvallisuuskulttuuri-kyselyn lähtötilanteen määrittelemiseksi.
Raportin perusteella voit tunnistaa tärkeimmät kehittämisalueet yrityksessäsi.

Kouluttaminen on yksi tärkeimmistä keinoista kehittää myönteistä elintarviketurvallisuuskulttuuria. Ydinryhmä koulutettavaksi on elintarviketurvallisuus- ja HACCP-tiimi ja tämä on myös yrityksissä oivallettu, sillä Foodwestin HACCP-webinaareista on tullut suosittuja. Tiimityöskentely tehostuu ja motivaatio lisääntyy, kun HACCP-periaatteet ymmärretään paremmin. Uusin BRCGS-standardi korostaa tiiminvetäjän syvällistä perehtyneisyyttä, kokemusta ja koulutusta Codex Alimentariuksen mukaisesta HACCP:in toteuttamisesta. Foodwest järjestää myös tiiminvetäjille räätälöityjä syventäviä koulutuksia ja webinaareja.

Maailman elintarviketurvallisuuspäivä nostaa esille elintarviketurvallisuuden laajaa merkitystä. Toimitusketjut ovat usein pitkiä ja välttämättömiä raaka-aineita tuodaan toiselta puolelta maapalloa meille Suomeen. Tähän tarvitaan vahvaa osaamista ja näkemystä toimitusketjuista, jotta voimme tunnistaa omaan tuotantoomme tulevia riskejä ja laatia niille hallintakeinoja.

Ota yhteyttä, niin keskustella lisää yrityksesi elintarviketurvallisuuskulttuurin tai -järjestelmän kehittämisestä!

Kehityspäällikkö
Sirkku Aarinen
Puh. 0500 891 814
sirkku.aarinen@foodwest.fi

Jaa

Uutishuone

Liity mukaan uutiskirjeeseemme!

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajantasalla Foodwestin tapahtumista ja koulutuksista sekä elintarvikealan ajankohtaisista aiheista.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.