Kysely auttaa kehittämään elintarviketurvallisuuskulttuuria

Foodwestin sähköinen kysely henkilöstölle tarjoaa täsmäohjeita elintarviketurvallisuuskulttuurin parantamiseen. Kysely ottaa huomioon kaikki tasot tuotannosta johtoon ja tuo esiin myös pinnan alla piilevät asenteet.

 

Yrityksen kulttuuri ja työntekijöiden asenteet vaikuttavat siihen, miten vakavasti elintarviketurvallisuus otetaan. Foodwest on laatinut valmiin kyselyn, jolla yritykset voivat kartoittaa elintarviketurvallisuuskulttuuriaan.

Kyselyn tarkoitus on madaltaa elintarviketoimijoiden kynnystä tarttua elintarviketurvallisuuskulttuurin kehittämiseen, Foodwestin laatuasiantuntija Sarianna Koivula toteaa.

– Vaikka elintarviketurvallisuuskulttuurin kehittämistä vaaditaan sekä EU-tasolla että kansallisessa lainsäädännössä, ei sille ole annettu tarkkaa määritelmää. Se voi tuntua yrityksissä epämääräiseltä ja hankalalta asialta. Kyselymme avulla kaikenkokoiset toimijat voivat selvittää vallitsevaa kulttuuria ja saada käytännön työkaluja sen kehittämiseen, Koivula sanoo.

Turvallisuus on yhteinen asia

Asenteet ja uskomukset vaikuttavat siihen, miten tarkasti esimerkiksi hygieniamääräyksiä tulkitaan. Myös kulttuureissa on eroja: Suomessa on totuttu noudattamaan sääntöjä pilkulleen, mutta joissain maissa niitä käytetään enemmän ohjenuorina.

Työpaikan kulttuuri on voinut myös vinoutua ajan myötä. Jos sama porukka tekee samoja asioita kymmenen vuoden ajan ilman ulkopuolisia vaikuttimia, voidaan mutkia vetää suoriksi kenenkään huomaamatta, Koivula kuvaa.

Elintarviketurvallisuudesta lipsuminen voi kuitenkin johtaa vakaviin seurauksiin – joko välittömästi tai pitkällä aikavälillä.

– Esimerkiksi puhdistuksista tinkiminen voi kerryttää likaa tai bakteereja laitteistoon. Jossakin vaiheessa kamelin selkä katkeaa: laitteet menevät rikki tai pahimmassa tapauksessa joudutaan tekemään takaisinvetoja. Siitä tulee isoja taloudellisia vaikutuksia ja mainehaittaa, Koivula toteaa.

Ulkopuolinen katse auttaa

Foodwestin kysely ottaa huomioon kaikki elintarviketurvallisuuskulttuurin osa-alueet ja on avuksi esimerkiksi sertifiointeihin valmistautumisessa. Toistamalla kyselyn myöhemmin yritys saa seurantadataa siitä, miten kulttuuri on kehittynyt.

Kyselyn toteuttamisen jälkeen Foodwestin elintarviketurvallisuuden asiantuntijat voivat olla apuna elintarviketurvallisuuskulttuurin kehittämisessä. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa voidaan laatia esimerkiksi käytännön toimenpidesuunnitelma kyselyssä havaituille kehittämiskohteille, summaa Koivula.

 

Sähköinen elintarviketurvallisuuskulttuurikysely 950 € (alv 0%). Hinta sisältää valmiin kyselylomakkeen, nettilinkin ja kirjallisen raportin kyselyn tuloksista.

 

 

Ota yhteyttä:

Laatuasiantuntija
Sarianna Koivula
Puh. 050 347 9262
sarianna.koivula@foodwest.fi

 

Jaa

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.