Foodwestin Seinäjoen tuotantotehdas on suunniteltu palvelemaan elintarvikeyrityksiä monipuolisesti ja joustavasti. “Yritykset voivat hyödyntää laitteistoamme niin pienten koe-erien valmistamiseen kuin jatkuvaan tuotantoon”, Foodwestin kehitysjohtaja Kaisa Penttilä aloittaa ja jatkaa: “Asiakkaamme voivat aloittaa tuotannon meillä ilman tarvetta investoida omiin tuotantolinjastoihin. Tämä mahdollistaa tuotteen testaamisen markkinoilla ennen suurempia investointeja.”
Tehdas on myös suunniteltu niin, että allergeenien hallinta ja ristikontaminaation estäminen on tarkoin huomioitu. Pienet, erilliset tilat mahdollistavat erilaisten raaka-aineiden hallitun käsittelyn, mikä parantaa tuoteturvallisuutta ja luottamuksellisuutta.
Sertifikaatit ja luvat takaavat laadun
Vuonna 2020 käyttöön otetulla tehtaalla on useita viranomaisten hyväksymiä lupia, jotka takaavat korkean elintarviketurvallisuuden. “Meillä on maitoalan laitoshyväksyntä, joka mahdollistaa maitopohjaisten tuotteiden valmistuksen. Tämä hyväksyntä asettaa korkeat hygieniavaatimukset ja takaa tuotteiden laadun”, Kaisa valottaa.
Samoin tehtaalla on lupa alkoholituotteiden valmistamiseen. “Alkoholin valmistukseen liittyy tiukat vaatimukset, ja meillä on kaikki tilat lukittuina ja kontrolloituina, jotta alkoholia voidaan käsitellä turvallisesti,” Kaisa täsmentää.
Foodwestin merkittävin sertifikaatti on FSSC 22000 -elintarviketurvallisuusjärjestelmä, joka sertifioitiin kesäkuussa 2021. Tämä kansainvälinen standardi asettaa tiukat vaatimukset elintarviketurvallisuudelle ja prosessien jatkuvalle kehittämiselle. “Tämä järjestelmä ei pelkästään aseta vaatimuksia, vaan auttaa meitä jatkuvasti parantamaan toimintatapojamme. Asiakaspalautteiden ja sisäisten auditointien perusteella käynnistämme kehitysprojekteja, joiden avulla pyrimme jatkuvaan parantamiseen,” Kaisa kertoo.
Lisäksi osalle tuotteista on haettu mm. luomu- sekä Halal- ja Kosher-sertifiointeja, jotka laajentavat tuotetarjontaa erityisesti tiettyjen asiakasryhmien tarpeet huomioiden.
Saumatonta yhteistyötä tuotekehityksestä tuotantoon
Yksi konkreettinen esimerkki Foodwestin ja asiakkaan onnistuneesta yhteistyöstä on Kyrö Distilleryn Dairy Cream -kermalikööri. Foodwestin asiantuntijat ovat olleet mukana tuotteen kehittämisessä alusta asti, ja se valmistetaan sekä pakataan Seinäjoen tehtaalla. “Tämä tuote on hyvä esimerkki siitä, miten monia eri lupia ja sertifikaatteja tarvitaan yhden tuotteen valmistamiseen. Dairy Cream -likööri vaatii maitoalan laitosluvan, alkoholin valmistusluvan, valtuutetun varastonpitäjän statuksen sekä FSSC 22000 -standardin mukaiset prosessit”, Kaisa kuvailee.
Yhteistyö Kyrö Distilleryn kanssa osoittaa, kuinka Foodwest voi tarjota asiakkailleen kokonaisvaltaista tukea tuotekehityksestä aina valmistukseen ja markkinoille asti.