Kyrö Distilleryn tuoteperhe kasvoi herkullisella kermaliköörillä

Maailmalla palkitun Kyrö Distilleryn väki kääntyi Foodwestin puoleen, kun idea Kyrö Dairy Creamista vaati tislaustaidon lisäksi osaamista maidon käsittelystä.

Lähimaidosta, viskistä ja ruisviinasta valmistettu Kyrö Dairy Cream -kermalikööri laajentaa isokyröläisen viinanvalmistajan valikoimaa uudelle makualueelle. Päätislaaja Kalle Valkonen kertoo, että sen tuotekehittely oli tähän mennessä vaativimpia, mitä he ovat tislaaja Marttaleena Ruohomaan kanssa tehneet.

– Maito on säilyvyydeltään hankala raaka-aine eikä Suomesta löytynyt yhteistyökumppania, jolla olisi entuudestaan kokemusta ja taitoa kermaliköörin valmistuksesta, Valkonen toteaa.

Tuotekehitys alkoi viime keväänä. Ruohomaan mukaan he huomasivat aika pian, ettei heillä ollut riittävää taitoa eikä tarvittavia välineitä, kuten maidon homogenisaattoria.

Tuotekehitykseen löytyi vetoapua Foodwestistä Seinäjoelta.

– Heillä on pitkä kokemus maitopohjaisten tuotteiden kehittämisestä ja valmistukseen sopivat laitteet. Etua on myös siitä, että sijaitsemme lähellä toisiamme. Tämä on ollut hieno projekti, jossa yhteistyö on sujunut hyvin. Lopputuotteesta tuli onnistunut, vaikka matkan varrella oli välillä hieman pelkokerrointakin, Ruohomaa kuvailee.

Lähimaitoa ja luonnollisia makuja

Kerma tulee Maitokolmion Toholammin meijeriltä.

– Foodwestillä oli tarjota heidän hyvä, pitkäaikainen yhteistyökumppaninsa, jonka maito tulee läheltä. Brändijohtajamme soitti vielä Maitokolmioon ja varmisti, että lehmät elävät onnellisissa oloissa, Ruohomaa sanoo.

– Juomassa on mausteena Kyrön ruisviskiä, aitoa lakritsaa, kaakaota ja vaniljaa. Ajatuksena oli tehdä kermalikööri, jossa maku tulee aidoista raaka-aineista. Siinä yhdistyy meidän ammattitaito tehdä maukkaita alkoholijuomia ja lähellä tuotettu kerma, Valkonen kertoo.

– Kaikki raaka-aineet ovat laktoosittomia. Vielä odotamme viimeisen analyysin tulosta, mutta kyseessä on laktoositon kermalikööri, jollei yllätyksiä tule.

Kyrö Distilleryn väen innostus kehittää markkinoille oma kermalikööri juontaa perinteestä. Entisen meijerin tiloissa toimivalle yritykselle oli luontevaa, että se palauttaa maidon omaan tuotevalikoimaansa.

– Tosin vähän eri muodossa, mutta kuitenkin. Kyrö Dairy Cream on rakkaudella tehtyä maitojuomaa aikuiseen makuun. Rehellisesti hifisteltyä aitoa suomalaista, Ruohomaa kuvailee.

Uudenlainen unelmaprojekti

Foodwestin tuotekehityspäällikölle Virve Anttilalle Kyrö Distilleryn yhteydenotto viime kesänä oli mieluisa yllätys. Kokenut ammattilainen nautti, kun sai osallistua monivaiheisen prosessin kehittämiseen. Tässä ei ainoastaan uutettu viinaa yhteen komponenttiin, vaan yhdistettiin erilaisia raaka-aineita stabiiliksi ja hyvänmakuiseksi lopputuotteeksi.

– Olihan se unelmajuttu, näin mielenkiintoisen tuotteen kehittäminen maailmalla tunnetulle suomalaisyritykselle. Lisähaasteita toi aikataulu, asiat tapahtuivat parissa kuukaudessa sen jälkeen, kun olimme tulleet mukaan, Anttila muistelee.

– Kyrön tislaajilla on erittäin hyvä teoriapohja asiasta ja minulla puolestaan laaja kokemus erilaisten juomien kehittämisestä. Eri osaamiset täydensivät hyvin toisiaan. Yhdessä Kyrön Distilleryn kanssa päihitimme sekä reseptiin että prosessiin liittyvät haasteet. Tämä oli todella upea projekti, hän jatkaa.

Kyrö Dairy Cream valmistetaan Foodwestin tehtaalla, jossa se on sopimusvalmistuksessa. Alkuvaiheessa kauniisti muotoiltuja valkoisia kermalikööripulloja on myynnissä Helsinki-Vantaan lentokentällä, Viking Linella, Eckerö Linella, Wasalinella ja Finnairin preorder-valikoimassa. Alkon valikoimiin tuote päätyy aikaisintaan pääsiäisen tienoilla ensi vuonna.

Jaa

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.