Ruokapalveluiden sujuvuus ja laatu ovat avainasemassa arjen toimivuudessa, mutta miten varmistaa, että ne toimivat tehokkaasti ja asiakaslähtöisesti?
Kirkkonummen kunnan ruokapalveluissa tähän kysymykseen etsittiin vastausta, kun huomattiin, että ruokapalveluiden toimintatavat ja ohjeistukset kaipasivat päivitystä.
Ratkaisuksi päätettiin laatia kattava ja selkeä palvelukuvaus, joka kokoaisi kaikki ruokapalveluiden toimintaperiaatteet yhteen dokumenttiin. Koska työn laajuus ja monimutkaisuus vaativat ulkopuolista asiantuntemusta, kumppaniksi valittiin Foodwest.
“Valintaan vaikuttivat erityisesti Foodwestin asiakaslähtöinen lähestymistapa ja vahvat referenssit. Näimme, että Foodwest on paras kumppani vastaamaan tarpeisiimme,” kertoo Kirkkonummen kunnan ruokapalveluista vastaava Johanna Tuppurainen.
Palvelukuvauksen tavoitteet ja toteutus
Palvelukuvauksen tavoitteena oli luoda selkeä ja helppokäyttöinen dokumentti, joka kokoaa yhteen ruokapalveluiden toimintatavat ja selkeyttää yhteistyötä sisäisten asiakkaiden kanssa. Sen tuli myös korvata aiemmat sisäiset palvelusopimukset ja mahdollistaa joustava päivittäminen.
“Halusimme, että palvelukuvaus olisi selkeä ja helposti löydettävissä sekä tukisi yhtenäistä viestintää sisäisille asiakkaillemme. Foodwest ymmärsi projektin tarpeet hyvin”, Tuppurainen summaa.
Foodwest tarjosi arvokkaita näkemyksiä palvelukuvauksen rakenteeseen ja sisältöön. Projektiin osallistuivat myös Kirkkonummen ruokapalvelun aluepäälliköt ja suunnittelijat, mikä mahdollisti käytännön kokemusten hyödyntämisen.
“Tämä herätteli meidät pohtimaan, mitä palvelukuvauksessa todella pitää luvata ja miten se tukee työntekijöidemme arkea”, Tuppurainen kertoo.
”Analyysipalaverit ja workshopit osoittautuivat erittäin hyödyllisiksi,” Tuppurainen sanoo. ”Niissä kerättiin tietoa nykytilasta ja käytiin läpi palvelukuvauksen sisältöä. Foodwestin asiantuntijat, Sissi Kaskela ja Sara Pohjavuori, toivat esiin kehityskohteita ja tarkennuksia erityisesti ravitsemukseen ja rakenteeseen liittyen. Lisäksi pohdimme yhdessä, miten ruokalistasuunnittelu ja tuotekehitys tukevat ravitsemussuosituksia ja miten uudet kansalliset suositukset voidaan ottaa huomioon toiminnassa.”
Onnistunut yhteistyö toi selkeyttä toimintaan
Foodwestin osuus projektista on saatu päätökseen, ja uuden palvelukuvauksen käyttöönotto on suunniteltu elokuulle.
“Se tuo merkittäviä hyötyjä ruokapalvelun arkeen: se selkeyttää aterioiden tilaamista, laskutusta, ravitsemuksellisia sisältöjä sekä vastuullisuus- ja ympäristökysymyksiä”, Tuppurainen toteaa.
Palvelukuvaus auttaa myös yhdenmukaistamaan toimintatapoja kaikissa päiväkodeissa ja kouluissa sekä antaa ruokapalveluhenkilöstölle selkeät ohjeet siitä, mitä heiltä odotetaan.
“Erityisen arvokasta oli osallistava työskentelytapa, jossa meidän näkemyksiämme todella kuunneltiin ja saimme vaikuttaa lopputulokseen”, Tuppurainen kiittelee.
Tulevaisuuden mahdollisuudet
Yhteistyön ansiosta Kirkkonummen ruokapalveluiden kehittämisessä on otettu suuri harppaus eteenpäin.
“Selkeä ja yhtenäinen palvelukuvaus parantaa sekä henkilöstön että sisäisten asiakkaiden toimintaa, ja sen avulla vastuut ja käytännöt ovat kaikille ymmärrettävissä. Tämä luo vahvan pohjan sujuvammalle ja tehokkaammalle ruokapalvelutoiminnalle Kirkkonummella,” kuvaa Foodwestin keshityspäällikkö Sissi Kaskela.
Tuppurainen näkee, että yhteistyö Foodwestin kanssa voisi jatkua toteutuneen projektin jälkeenkin muiden osa-alueiden parissa.
”Tulevaisuudessa yhteistyö voi jatkua esimerkiksi ruokalistasuunnittelun ja tuotantotapamuutosten parissa. Uskon, että hyötyisimme Foodwestin asiantuntemuksesta näiden osa-alueiden kehittämisessä,” Tuppurainen pohtii.