Virtauksen vauhdissa valmiiksi tuotteeksi

Foodwestin uusi tehdas täyttää tuotekehityksen toiveet ja tarjoaa ketterän kasvualustan suomalaiselle elintarvikebisnekselle. Nestelinjaston koeajot alkavat vuodenvaihteessa, kuivaprosessin helmikuussa. Keväthankien aikaan pitäisi kaiken olla valmista.

Foodwestin uudella tehtaalla Seinäjoen Roveksessa on juuri nyt tulikokeessa ensimmäisiä tahtejaan tapaileva rasiapakkauskone. Uuden koneen asetukset on säädettävä kohdalleen, ja laitteen ympärillä häärää puoli tusinaa asiantuntijaa: laitetoimittajien lisäksi Foodwestin omaa väkeä.

Samanlainen testausprosessi on edessä jokaisella linjastolle tulevalla moduulilla.

– Yksikään uusi laite ei käynnisty napinpainalluksella. Kaikki täytyy ensin viimeistellä ja säätää toimivaksi täällä paikan päällä, sanoo projektipäällikkö Heikki Koivumäki.

Lisäksi suuri osa laitteista on uniikkeja kappaleita, Foodwestin tarpeisiin räätälöityjä kokonaisuuksia. Esimerkiksi nesteannostelijalla on takanaan pitkä suunnittelu- ja testausprosessi ennen kuin se voi seistä tehdashallissa odottamassa ympärilleen linjaston muita laitteita.

– Halusimme koneen, jolla pystytään täyttämään eri kokoisia pulloja ja astioita, ja joka annostelee kaikkea nesteistä perunamuusiin. Onnistuimme valmistajan kanssa yhdistämään monen eri laitteen ominaisuudet kompaktiin kokoon, kehuu toimitusjohtaja Karri Kunnas.

Kuivaprosessi kulkee omaa reittiään

Kunnas ja Koivumäki korostavat, että uuden tehtaan paras puoli on sen muunneltavuus. Linjastot rakentuvat moduuleista, ja muuntelu on tehty helpoksi myös teknisen tilan ratkaisuissa. Tehdas mahdollistaa pienet, ketterät kokeilut, mutta valmiudet ovat tarpeeksi suuret myös teolliseen tuotantoon.

Aivan uutta tehtaalla on kuivaprosessi, kuivien elintarvikkeiden ekstruusiolinja, joka kulkee omaa reittiään ja erillään nestemäisten aineiden pullotuslinjasta. Foodwestin vanhalla koetehtaalla valmistettiin lähinnä nestemäisiä tuotteita.

Uudet laitteet mahdollistavat myös ajan hengen mukaisen tuotekehitystyön ja valmistuksen, kuten kasviproteiinien hyödyntämisen ja ympäristöystävälliset pakkaukset.

– Kaikki päätökset on tehty tuotekehitys edellä. Niin, että tehdas pystyy palvelemaan mahdollisimman hyvin tuotekehityksen jatkuvasti muuttuvia ja kokeilevia tarpeita, Koivumäki sanoo.

Tehdas läpäisee hyvin niin muutamien satojen kuin satojentuhansien kappaleiden erät. Tämä on hyödyllistä muun muassa silloin, jos asiakas haluaa matalalla riskillä testata tuotteensa kantavuutta markkinoilla ennen kuin lähtee tekemään muutoksia oman tehtaan layoutissa.

Kasvanut kapasiteetti antaa tuotekehitykselle myös aivan uuden mittakaavan.

– Tavoitteenamme on voimakas kasvu, haluamme viedä tuotekehitystä ja valmistusta entistä kaupallisempaan suuntaan ja laajempiin mittasuhteisiin, Kunnas paaluttaa.

Laatu ja turvallisuus käsi kädessä

Uudella tehtaalla on puolenkymmentä erilaista prosessitilaa ja kaksi keittiötä: näytöskeittiö asiakastapaamisia ja maistatustilaisuuksia varten sekä tuotekehityskeittiö, joka sekin jakautuu kolmeen erilliseen tilaan.

Tuotantotiloissa ovat meijeri-, leipomo- ja erotusprosessitilat sekä tilat kuiville ja nestemäisille prosesseille. Pakkausvaihtoehtoja ovat muun muassa rasiat, pussit, pikarit, lasipullot, muovipullot ja -kanisterit sekä etiketöinti- ja sleeveröintimahdollisuudet lasi- ja muovipulloille.

Tehdas palvelee asiakasta tuotekehityksen, valmistuksen ja pakkaamisen kaikissa vaiheissa ideasta kaupan hyllylle.

– Vastaamme myös tuotteen laadusta ja elintarviketurvallisuudesta läpi koko prosessin eli huolehdimme omavalvonnasta, HACCP-suunnitelmista, aistinvaraisesta arvioinnista ja näytteenotosta. Kokonaisuudessa on otettu huomioon niin allergeenit kuin helposti syttyvät ja pölyävät aineet (erillinen ATEX-tila) kuin elintarviketurvallisuusjärjestelmä FSSC 22000:n vaatimukset. Lisäksi tehtaalle haetaan luvat luomu- ja alkoholituotteille, Kunnas listaa.

Raaka-aineet tulevat tehtaalle sisään hygieniaprosessin kautta. Ensimmäisessä huoneessa puiset lastauslavat vaihdetaan muovisiin, seuraavassa tilassa ulommaiset muovit raaka-aineen ympäriltä poistetaan. Sitten raaka-aine matkaa kohti kuivaa tai märkää prosessia.

– Tuotteen koko matka raaka-aineesta valmiiseen pakkaukseen on tehty niin helpoksi kuin mahdollista. Silloin asiantuntijamme saavat keskittyä ylimääräisten askeleiden sijaan omaan ydinosaamiseensa: uuden luomiseen.

Jaa

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.