Tattari maistuu välipalaherkuissa

Gluteenittomasta tattarista syntyy vaikka mitä. Suomalainen menestysresepti -kisassa selviää, miten käy hunajanmakuisille tattarimuroille ja suolaisille tattarisnackseille.

Knehtilän Luomutuotteen väellä on ollut kiireinen kevät. Pääsy S-ryhmän ja Foodwestin Suomalainen menestysresepti -kilpailun finalisteihin laittoi aikataulut uuteen pyöritykseen. Kehitteillä olleille tattariherkuille tuli tiukat deadlinet.

– Stressitaso on ollut korkealla, kun kaikki on pitänyt tehdä puolta nopeammin. Televisiosarjan aikataulut ovat pitäneet meidät kiireisenä, WWF:n palkitseman luomutilan emäntä Minna Sakki-Eerola kertoo.

– Monissa päätöksissä aikataulu on ollut määräävä tekijä. Kummalliset kiksit siitä on kuitenkin saanut, kun palikat ovat loksahdelleet paikalleen, tuotekehitystä vetänyt Paula Brandt lisää.

Hän on Foodwestin tuotetietopäällikkö Mari Riuttalan kanssa hionut käsityönä tehtyjen tattariherkkujen matkaa tehdasvalmistukseen sopivaksi.

– Meillä itsellä ei ole kokemusta isomman skaalan tekemisestä ja reseptiikasta, siihen olemme saaneet apua Foodwestiltä, samoin kuin raaka-aineiden hankintaan, Brandt sanoo.

Foodwest etsi yrityksen tarpeisiin oikean sopimusvalmistajan, jonka kanssa on kesän aikana tehty koeajoja. Vaatii aika lailla testausta ja hiomista, että tehdastuotannossa päästään samaan makutuntumaan kuin käsityönä.

– Olemme optimoineet valmistusprosessia ja reseptiä niin, että se olisi valmis isomman mittakaavan tuotantoon. Luomutuotteita kehittäessä tulee aina ottaa huomioon myös niitä koskeva lainsäädäntö, joka vaikuttaa muun muassa raaka-aineiden valintaan.Riuttala toteaa.

Alkua tuoteperheelle

Televisiosarjassa nähdään tattariperheen ensimmäiset tuotteet, myöhemmin markkinoille on luvassa muitakin herkkuja. Riuttala kertoo, että tässä vaiheessa tuotekehitystä on tärkeää osata rajata prosessi oikeisiin tuotteisiin.

– Tattari on tuttu gluteenitonta ruokavaliota noudattaville, sen odotetaan nousevan trendikkääksi raaka-aineeksi meillä ja muualla.

Brandt kertoo, että tähän mennessä kuluttajilta on tullut makutesteissä innostunutta palautetta tattarisnacksesta, siksi asioissa edetään nyt se edellä. Hunaja-kaneli tattarimuron tuotekehitys tulee sen perässä, ja moni muukin kehitteillä oleva tuote.

– Kyllä meistä sitten syksyllä kuuluu lisää, hän lupailee.

Foodwestin edustajana kilpailun tuomaristoon kuuluva tutkimusjohtaja Suvi Luoma kertoo, että terveellisille sipsien korvaajille löytyy kysyntää.

– Tämän tuotteen ytimessä on myös ainutlaatuinen ekologinen viljelymenetelmä, joten näitä herkkuja voi todellakin napsia hyvällä omatunnolla. Tuote sai makutesteissä erinomaiset pisteet, ja siitä pidettiin kaikissa taustaryhmissä.

Jaa

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.