Ravintolapöydästä kaupan hyllyyn

Ruoka-annoksen tuotteistamisessa on useita vaiheita

Huono Äiti -valmisruoka sai alkunsa ravintolakeittiöstä. Ravintola Emon keittiömestari Ilkka Lääverin ideoima annos lähti kehittymään valmisruoaksi Huono äiti -verkkoyhteisön toiveiden mukaan.

– Teimme yleisöllemme kyselyn siitä, millaista valmisruokaa he haluaisivat. Kotimaiset raaka-aineet, käsityö ja kasvisten määrä nousivat ykkösarvoiksi, ja ne mielessä lähdimme rakentamaan tätä tuotetta, Huono äiti -vaikuttajamedian perustaja Sari Helin kertoo.

Kuluttajilta kysyttiinkin useaan otteeseen, mitä mieltä he tuotteesta ovat. Televisiossa nähdyn kuluttajatutkimuksen lisäksi Huono Äiti -valmisruoalle tehtiin muitakin kuluttajatutkimuksia, joiden tuloksia analysoimalla lopullinen tuote muotoutui.

– Tutkittu data kuluttajien mieltymyksistä on ihan kullanarvoista tietoa. Se tuli minullekin tässä projektissa oivalluksena, miten hyödyllinen kattava kuluttajatutkimus on tuotteen kehitystyössä. Saimme hyvää tukea tuotteen reseptiikkaan. En lähtisi enää ikinä suunnittelemaan mitään tuotetta ilman tutkimusta, Sari Helin linjaa.

Väittämien pohja kuntoon

Huono Äiti -valmisruoka sisältää puolet päivän kasviksista, ja se on tehty kotimaisista raaka-aineista käsin Juvalla. Näiden väittämien kertominen pakkauksessa vaatii reseptin, raaka-aineiden ja lainsäädännön tuntemista.

– Kävimme tuotteen läpi raaka-aine kerrallaan sekä tarkistimme allergeenit, ravintoarvot ja sallitut väitteet. Näiden perusteella lähdettiin hienosäätämään reseptiikkaa ja tuotetietoja. Minulla on kokemusta valmisruoan tuotekehityksestä sekä ravintolataustaa, jotka yhdessä auttoivat ravintola-annoksen hiomisessa valmiiksi tuotteeksi kaupan hyllylle. Yhteistyö Ilkan ja Sarin kanssa sujui todella saumattomasti, Foodwestin kehityspäällikkö Sissi Kaskela kiittää.

Yhteistyö Foodwestin kanssa tulee jatkumaan tulevaisuudessakin, toteaa Sari Helin.

– Me emme ole ruokayhtiö, vaan mediatalo. Foodwestilla on ruoka-alan kehitystyöhön tarvittava osaaminen, ja tässäkin he tekivät kaiken sen välityön, joka kuuluu ruoka-annoksen saattamiseen valmiiksi tuotteeksi. On ollut jopa hämmentävää havaita, miten monipuolista tietotaitoa Foodwestin katon alta löytyykään, Sari Helin hehkuttaa.

Jaa

Uutishuone

Liity mukaan uutiskirjeeseemme!

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajantasalla Foodwestin tapahtumista ja koulutuksista sekä elintarvikealan ajankohtaisista aiheista.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.