Rakastettu Suomalainen menestysresepti 2025 -kilpailu esitteli jälleen joukon rohkeita ja oivaltavia tuotteita, jotka vievät kotimaista ruokakulttuuria harppauksin eteenpäin. Suomessa valmistettavat finalistituotteet ovat nyt löydettävissä S-ryhmän hyllyiltä. ”Tänä vuonna mukana oli inspiroivan paljon pieniä ja aloittelevia yrityksiä – finaaliin jälkeen päällimmäinen tunne oli syvä tyytyväisyys, ylpeys ja onnellisuus siitä, että kaikki kisaajat saivat tuotteensa valmiiksi kisan aikana”, Foodwestin tutkimusjohtaja Suvi Luoma kiteyttää finaalin jälkimainingeissa.
Kauravuokaruoka kohosi voittajaksi
Kinnarin Tilan Kauravuokaruoka nousi kilpailun voittajaksi erityisesti huikean kehityspolkunsa ansiosta. ”Tuotteen kehitysmatka ei ollut läpihuutojuttu: Kinnarin Tilan Terhi Kinnari ei aina saavuttanut parhaita pisteitä, mutta hänen sitkeä asenteensa ja herkkyytensä kuunnella palautetta nostivat tuotteen täysin uudelle tasolle. Hän teki aktiivisesti toimenpiteitä konseptin kirkastamiseksi ja tuotteen parantamiseksi, vaikka kehitysprosessi oli haastava”, Suvi tiivistää voittajatuotteen matkaa.
Lopputuloksena syntyi kaupallisesti kiinnostava Kauravuokaruoka, joka tuo uutta näkökulmaa kilpailtuun valmisruokakategoriaan, Suvi summaa. ”Kuluttajat odottavat jatkuvasti uutuuksia tähän tuotekategoriaan, ja Terhin tuote vastaa tähän kutsuhuutoon”. Kauravuokaruoka on myös erinomainen esimerkki kotimaisen kauran potentiaalista terveellisenä, ympäristöystävällisenä ja monipuolisena raaka-aineena.
Houkutteleva Sitkas-tuorenäkkäri
Viipurilaisen Kotileipomon Teppo Ylä-Hemmilän luotsaama Sitkas-tuorenäkkäri erottui kilpailijoiden joukosta rohkealla idealla. Tuotteen kehitys otti loppumetreillä merkittävän käänteen, kun leipä päätettiin halkaista ja tuplapaistaa, mikä toi siihen houkuttelevan näkkileivän aromin, Suvi kertaa tuotekehityksen kaarta. ”Sitkas tulee löytymään varmasti myös omasta ostoskoristani!”
Rehelliseen nautiskeluun taipuva Shakey-pirtelö
Insane Food Labin Teemu Koiton Shakey on puhtaasti herkutteluun suunniteltu pirtelö, joka nousee esiin funktionaalisten kilpailijoidensa joukosta antaen raikkaalle kotimaiselle maidolle maukkaan käyttötavan. ”Kaksi huolella valittua makuvaihtoehtoa, suloinen pakkaus ja helppo nautittavuus tekevät tuotteesta kiinnostavan uutuuden – kauppojen hyllyiltä ei toista samanlaista tuotetta löydy”, Suvi kiteyttää.
Kaksi herkullista maailmaa yhdistävä Pizza Muffin
Pizza Muffin yhdistää tutut maut kätevään ja helposti nautittavaan muffinimuotoon. Tuote on mainio tarjottava niin arjessa kuin juhlissa, ja on saatavilla useissa makuvaihtoehdoissa. ”Pizza Muffin -yrityksen Emilia Karttusen rohkea hyppy vaativaan tuotekehitysprojektiin tuotti todella herkullisen lopputuloksen makuvariantteineen, joka varmasti löytää yleisönsä”, Suvi toteaa.
Röstivåhveli antaa perunalle innovatiivisen olomuodon
Våffelrakanin Perunasta tehty Röstivåhveli antaa perinteiselle perunalle täysin uuden olomuodon. ”Jack Mattssonin idea vaikutti paperilla käsittämättömältä, mutta ensimmäisen maiston jälkeen me tuomarit olimme välittömästi myytyjä”, Suvi muistelee tuotteen alkuaskelia. ”Röstivåhveli antaa perunalle uuden ulottuvuuden, ja sen rohkea lähestymistapa tekee siitä pirteän lisän kaupan hyllylle.”
Silpan piiraset on monipuolinen pakastealtaaseen tulokas
”Ruokaisan valmistamat Silpan piiraset vastaa kuluttajien kysyntään helppokäyttöisistä ja herkullisista valmispiirakoista”, Suvi kiteyttää. Viljattomalla pohjalla varustetut Silpa Kinnusen kehittämät piiraat sopivat monenlaisiin ruokavalioihin, ja ne ovat kätevä ratkaisu paitsi etäpäivän vaivattomaksi lounaaksi myös juhlapöydän herkulliseksi tarjottavaksi. ”Koukuttavat maut ja monipuoliset käyttömahdollisuudet tekevät tästä tuotteesta erinomaisen pakastealtaan uutuuden.”