Sertifiointi avasi uusia markkinoita – Foodwest tuki Herkkujuustolan kasvua

Sastamalalainen Herkkujuustola on pitkän linjan perheyritys, joka on tullut tutuksi laadukkaista juustoistaan. Kun yritys päätti sertifioida oman elintarviketurvallisuusjärjestelmänsä ISO 22000 -standardin mukaisesti, kumppaniksi valikoitui Foodwest. 

 

Sertifiointipolku käyntiin sisäisillä auditoinneilla 

Herkkujuustolan laatupäällikkö otti yhteyttä Foodwestiin loppukesällä 2024. Yritys oli jo tehnyt hyvää pohjatyötä järjestelmän rakentamisessa, mutta tarvitsi kokeneen asiantuntijan sparrausta ja sisäisen auditoijan tuekseen. Foodwestin kehityspäällikkö Sirkku Aarisen osaaminen oli Herkkujuustolalle entuudestaan tuttua.  

Projekti käynnistyi sisäisillä auditoinneilla, joiden avulla varmistettiin, että järjestelmän rakenteet, käytännöt ja dokumentointi vastasivat standardin vaatimuksia. Standardien teksti voi olla vaikeaselkoista ja haastavaa tulkita. Siksi keskeinen osa yhteistyötä oli käytännönläheinen opastus siitä, mitä ISO 22000 edellyttää yrityksen päivittäisessä toiminnassa. 

 

Sertifiointi läpäistiin aikataulussa 

Yhteistyö eteni sujuvasti, ja marraskuussa 2024 Herkkujuustola läpäisi auditoinnin ja sai elintarviketurvallisuussertifikaatin. 

Jenni Dörig, Herkkujuustolan laatupäällikkö, kertoo sertifioinnin tuoneen merkittäviä hyötyjä. 

”Sertifiointi avasi ovia uusille markkinoille. On ollut paljon helpompaa tarjota tuotteitamme esimerkiksi Lidliin ja jopa Yhdysvaltoihin. Lisäksi Pirkka Parhaat -tuotteemme edellytti sertifikaattia, joten sen hankkiminen oli tärkeää myös kauppakumppaneiden kannalta.”  

Sertifiointiprojekti muutti myös päivittäistä laadunhallintaa. 

”Saamme nyt ratkottua poikkeamia paremmin, ja laaduntarkkailu on noussut koko porukan yhteiseksi jokapäiväiseksi asiaksi”, Jenni kertoo. 

Osaava kumppani toi varmuutta ja uusia näkökulmia 

Herkkujuustola oli tehnyt aiemminkin yhteistyötä Foodwestin kanssa, joten kumppanin valinta oli luonteva. 

”Tiesin, että Sirkulla on paljon kokemusta vastaavista projekteista. Olisimme ehkä selviytyneet omin voimin, mutta emme näin onnistuneesti ja tehokkaasti”, Jenni sanoo. 

Sirkku toi projektiin käytännönläheisiä näkökulmia, ideoita ja tapoja tulkita standardia niin, että järjestelmä ei jää pelkäksi paperiksi vaan aidosti tukee toimintaa. Jenni teki käytännön työn, mutta Sirkku varmisti suunnan ja kehittämisen laadun. 

 

Yhteistyö jatkuu kehittämisen merkeissä 

Sertifiointi ei ole yhteistyön päätepiste vaan osa jatkuvaa laadun parantamista. Elintarviketurvallisuusjärjestelmät kehittyvät jatkuvasti, ja niitä tulee päivittää esimerkiksi lainsäädännön tai asiakasvaatimusten muuttuessa. 

Herkkujuustola ja Foodwest jatkavatkin yhteistyötä sisäisten auditointien ja koulutusten parissa. Foodwestin rooli sparraajana ja ulkopuolisena asiantuntijana on edelleen tärkeä, jotta järjestelmä pysyy ajan tasalla ja tukee yrityksen kasvua. 

 

Kysy lisää laatupalveluistamme: 

 

Sirkku Aarinen

 

Jaa