Ruokainnovaatiot kannattaa laittaa nyt muhimaan

Foodwestin uuden tehtaan testiajot ovat hyvällä mallilla ja kaikki on valmiina uusille menestystuotteille.

Foodwestin kasvustrategia vaati nykyaikaisemmat toiminta-olosuhteet, jotta se pystyy palvelemaan suomalaista elintarviketeollisuutta ajan haasteissa. Vähän ennen koronakriisiä valmistui

Seinäjoelle Roveksen teollisuusalueelle 4,5 miljoonan toimitilat, joihin tuli miljoonan laiteinvestoinnit.

Suomen ja muun maailman pysähtyessä pandemiaan ajettiin tehtaassa koneet sisään rakentamalla tuotantolinjoja ja testaamalla toimivuutta. Toimitusjohtaja Karri Kunnas kertoo, että kaikki on nyt valmiina täyden tehon toimintaan.

– Meillä on näissä tiloissa tuotekehitys- ja tuotantotilaa yli 1 150 neliötä, jonka lisäksi tontilla on rakennusoikeutta jäljellä vielä 500 neliötä. Täällä korostuu sekä toiminnallisuus että tuotekehitysmittakaavasta voidaan viedä ideoita enemmän tuotannollisempaan mittakaavaan samojen seinien sisällä. Tuotekehitystä voidaan tehdä samaan aikaan erillisissä tiloissa muun muassa leipomotuotteiden, meijerituotteiden ja Food Service tuotteiden osalta. Tätä täydentää vielä kaikkien yhteinen näytöskeittiö, hän esittelee.

Uuden tehtaan yläkerrassa sijaitsevat toimistotilat ja alakerrassa tuotanto- ja tuotekehitystilat. Pilottitehtaassa voidaan ajaa tuotantoa sekä nestemäisillä että kuivatuotteilla.

– Varsinaisten tuotantotilojen puolella pystymme tekemään uudesta tuotteesta ensimmäiset erät ja valmistamaan niitä tarvittaessa myös jatkossa, jos asiakas näin haluaa. Jos kysyntä kasvaa räjähdysmäisesti, autamme asiakasta etsimään tarvittaessa isomman volyymin valmistajan, Kunnas kertoo.

Uusien laitteiden joukossa on muun muassa ekstruusiolinja, joka mahdollistaa erilaisten kasvisproteiinien valmistamisen. Niiden markkinat kasvavat vauhdilla erityisesti Euroopassa.

Ideasta tuotteeksi laajalla skaalalla

Foodwestin Ideasta tuotteeksi -palvelukonsepti on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen eikä vastaavaa toimijaa ole montaa edes Euroopassa.

Foodwestin toiminta perustuu kahteen vahvuusalueeseen – tuotantoon ja tuotekehitykseen sekä kuluttaja- ja markkinaymmärrykseen. Näiden ympärille muut palvelut muodostavat hyvän kokonaisuuden.

– Asiakas voi tilata avaimet käteen -kokonaispaketin tai jonkun palveluosan, kuten esimerkiksi ideamyllyn.

– Tuotepalettiimme kuuluvat myös laatu- ja elintarviketurvallisuuspalvelu, tuotetietopalvelu ja elintarvikkeiden sopimustuotanto, Kunnas luettelee.

– Kohderyhmänämme on koko elintarviketeollisuus perinteisistä aloista uusiin nouseviin ruokainnovaatioihin. Palveluumme sisältyy kaikkea, mitä vaaditaan elintarvikkeen matkalla ideasta kaupan hyllylle kokonaisvaltaisena asiantuntijapalveluna tai yksittäisinä osa-alueina.

Kuluttajaymmärrys, markkinatutkimus on keskitetty Helsingin ja Tampereen toimipisteisiin lähelle isoja asiakasmassoja. Esimerkiksi Helsingissä toimitilat ovat kauppakeskus Kaaressa.

– Nykyään noin 97 prosenttia Foodwestin liikevaihdosta tulee asiakasyrityksien tilauksista ja vain muutama prosentti kehittämishankkeista. Tämä on tietoisesti valittu linjaus. Samoin on valtakunnalliseksi toimijaksi laajeneminen, ja sitä kautta myös kansainvälisille markkinoille, Kunnas linjaa tulevaa.

 

Lisätietoja: Toimitusjohtaja, Karri Kunnas karri.kunnas@foodwest.fi  Puh. 040 1615 443

Jaa

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.