Ravitsemusvastuullisuutta pakkausmerkinnöillä

Ravitsemusvastuullisuutta pakkausmerkinnöillä

Euroopan komission Pellolta pöytään -strategian toimintasuunnitelmassa on monia ehdotuksia, joilla pyritään edistämään kestävää elintarvikekulutusta ja helpottamaan terveellisiin ja kestäviin ruokavalintoihin siirtymistä. Yksi näistä ehdotuksista on kaikille elintarvikkeille yhtenäinen pakollinen ravintoarvomerkintä pakkauksiin. Tästä EU:n yhteisestä pakkauksen etupuolella esitettävästä ravintoarvomerkinnästä oli tarkoitus antaa ehdotus vuoden 2022 loppuun mennessä.

Merkintä voi olla tiettyjä ravintoaineita koskeva merkintä värikoodeilla kuten Iso-Britannian liikennevalomerkki, myönteinen yleismerkintä kuten esimerkiksi Sydänmerkki suomessa tai tuotteen ravintosisältöä koskeva yleismerkintä värikoodeilla kuten Nutri-Score –merkki.

Mikä ihmeen Nutri-Score?

–Yhteistä ravintoarvomerkintä tapaa ei olla vielä päätetty, Nutri-Score on ollut keskusteluissa vahvasti esillä.
Nutri-Score on pakkauksen etupuolella näkyvä ravintoarvomerkintämalli, joka kertoo tuotteen
ravitsemuksellisesta laadusta. Nutri-Score perustuu väriasteikkoon ja siihen liittyviin kirjaimiin A-E, joissa A tarkoittaa terveellisempää vaihtoehtoa. Sen kirjain määritetään terveellisten ja epäterveellisten ravintoainepitoisuuksittain ja -ominaisuuksittain. Nutri-Score arvioi energian, tyydyttyneiden rasvojen,
sokerin ja suolan tuottavan epäterveellisiä pisteitä. Kuitu ja proteiini tuottavat ”terveellisen ruoan parametrin” terveellisiä pisteitä. Terveellisen ruoan parametrissä on mukana mm. hedelmät, kasvikset, palkokasvit ja pähkinät, toteaa Foodwestin ravitsemusasiantuntija Sara Pohjavuori.

Nutri-Scoren on kehittänyt Ranskan terveysviranomainen, ja sitä suosittelevat terveysviranomaiset tällä hetkellä seitsemässä Euroopan maassa eli Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Luxemburgissa, Portugalissa, Espanjassa ja Sveitsissä.

Euroopan yhteinen ravitsemusmerkintä törmää ruokakulttuuri- ja valikoimaeroihin 

–Nutri-Score perustuu muutamaan algoritmiin, jonka pohjalta tuotteille lasketaan Nutri-Score arvo. Kaikilla tuoteryhmillä on sama algoritmi ja samat kriteerit. Tuoteryhmien määrää ja tuoteryhmäkohtaiset algoritmit pitäisi lisätä, jotta Nutri-Score toimisi suomessa paremmin ja tarkoituksenmukaisesti. Koska ruokakulttuurit ja tuotevalikoimat ovat hyvin erilaisia Euroopassa, voi olla vaikea löytää kaikkiin ruokakulttuureihin sopivaa yhtenäistä merkintätapaa.

–Nutri-Score ei esimerkiksi erottele leipä-, maito- ja rasvatuoteryhmän terveellisempiä valintoja, kuten vähäsuolaista leipää voimakassuolaisesta tai erilaisia levitteitä toisistaan. Nutri-Scoren algoritmeihin on jo suunniteltu muutoksia.

Juuri tuli myös tieto, että komissio on siirtänyt lainsäädäntöehdotuksia, harmonisoidusta pakkausmerkinnästä Q2/2023 eli tämän vuoden loppuun mennessä ei tule vielä ehdotusta. Mielenkiinnolla seurataan, että millainen ehdotus EU:n yhteisestä ravintoarvomerkinnästä vuoden 2023 keväällä esitetään, Pohjavuori päättää.

Mikäli ravitsemusvastuullisuus pakkausmerkinnöillä kiinnostaa, ole yhteydessä Foodwestin asiantuntijaan:

Sara Pohjavuori
Ravitsemusasiantuntija
sara.pohjavuori@foodwest.fi
Puh. 050-4390150

Jaa

Uutishuone

Liity mukaan uutiskirjeeseemme!

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajantasalla Foodwestin tapahtumista ja koulutuksista sekä elintarvikealan ajankohtaisista aiheista.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.