Erityisruokavaliot haltuun Foodwestin täsmäkoulutuksilla

Ravitsemuksen haasteet vaativat yhä enemmän erikoisosaamista. Foodwestin räätälöityjen koulutuksien avulla ruoan laatu ja turvallisuus varmistetaan läpi ammattikeittiön toiminnan. 

Erityisruokavaliot ja ravitsemuksen haasteet vaativat ammattikeittiön henkilökunnalta monipuolista ymmärrystä ja osaamista. Oulun Tuotantokeittiö Lööki valmistaa ruokaa koulujen, päiväkotien, ikäihmisten ja sairaanhoitopiirin yksiköiden tarpeisiin, ja annosten eriyttäminen on läsnä jatkuvasti.  

Henkilökunnan erityisruokavalio-osaamisen päivittämiseksi käännyttiin Foodwestin puoleen, ja koulutukset räätälöitiin eri työntekijäryhmille, ravintolapäällikkö Inka Kaverinen kertoo. 

–Etenkin vanhustenhoidon puolella on tilanteita, joissa ruokavalion rajoituksien huomioon ottaminen ja raaka-aineiden korvaaminen vaatii syvempää perehtymistä. Valmistamme ruokia myös edustustilaisuuksiin, joissa asiakkaat ovat entistä tietoisempia ruokatrendeistä. Ajan tasalla pysyminen on tärkeää, Kaverinen toteaa.  

Löökin tapaan myös muut monipuolisia asiakasryhmiä palvelevat ammattikeittiöt ovat uusien haasteiden edessä, kun päivitetyt ravitsemussuositukset astuvat voimaan. Ruoan pitäisi maistua jokaiselle ja olla laadukasta ruokavaliosta riippumatta. Globaalit trendit näkyvät kohta myös ruohonjuuritasolla, toteaa Foodwestin ravitsemusasiantuntija, ravitsemusterapeutti  Sara Pohjavuori 

– Kestävyysnäkökulma integroidaan aiempaa vahvemmin uusiin pohjoismaisiin ruokasuosituksiin, joista tulee entistä kattavammat ja muutokset tuleva näkymään myös ruokalistoilla todella pian. Suosikkiruokien karsiminen ja muutokset pitää voida perustella niin asiakkaille kuin työntekijöillekin, ja kattava ymmärrys kestävästä ja terveyttä edistävästä ravitsemuksesta auttaa siinä, Pohjavuori selventää.

Pohjavuoren rinnalla Löökin koulutuksissa oli Foodwestin kehityspäällikkö Sissi Kaskela, joka tuntee ammattikeittiöreseptiikan ja uusimmat ruokatrendit. Useamman kouluttajan avulla koulutuksen teemaa voidaan tarkastella eri näkökulmista, Kaskela toteaa. 

–Ravitsemuksen teorian lisäksi koulutuksessa voidaan käsitellä asiakkaan omia esimerkkejä ja mennä ihan raaka-ainetasolle, kuten Löökissä tehtiin. Maistuva ja laadukas erityisruokavalio lähtee siitä, että ruokapalveluhenkilökunta ymmärtää ruokavalioiden taustoja ja osaa toteuttaa sitä mahdollisimman monipuolisesti. Oli sitten kyse allergiasta, ideologiasta tai sairauden vaatimasta erityisruokavaliosta, on sen tarkka toteuttaminen yhtä tärkeää, Kaskela muistuttaa. 

Moniammatillinen ajattelutapa on kilpailuvaltti, joka vahvistaa paitsi ruoan maun ja laadun, myös tekemisen turvallisuuden ja tehokkuuden. Pohjavuoren ja Kaskelan koulutukset saivatkin Löökin työntekijöiltä hyvän vastaanoton, Inka Kaverinen toteaa. 

– Vaikka koulutuksissa oli paljon asiaa, sisältö oli tiivistetty selkeästi ja mielenkiinto pysyi yllä. Koska koulutus oli räätälöity juuri meidän yhtiömme tarpeisiin, esimerkit olivat oikeanlaisia ja saimme konkreettisia työkaluja erityisruokavalioita valmistavien kokkien arkeen. Tämä oppi otettiin henkilöstössä hyvin vastaan, Inka Kaverinen summaa. 

Lisätietoja:

Kehityspäällikkö
Sissi Kaskela
Puh. 040 5350 668
sissi.kaskela@foodwest.fi 

Ravitsemusasiantuntija
Sara Pohjavuori
Puh. 050 4390 150
sara.pohjavuori@foodwest.fi 

Jaa

Uutishuone

Liity mukaan uutiskirjeeseemme!

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajantasalla Foodwestin tapahtumista ja koulutuksista sekä elintarvikealan ajankohtaisista aiheista.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.