Monialaista tukea erityisruokavalioiden huomioimiseen ruokapalveluissa

Foodwestin asiantuntijatiimi auttoi kehittämään ruokapalveluiden kustannustehokasta ja ravitsemuksellisesti laadukasta toimintaa Seinäjoen kaupungin ruokapalveluissa. 

 

Erityisruokavaliot ja ravitsemuksen haasteet  vaativat ruokapalveluilta entistä enemmän 

Seinäjoen kaupungin ruoka- ja siivouspalvelut pyysi Foodwestin tukea ruokapalveluhenkilöstön ravitsemusosaamisen lisäämiseen sekä erityisruokavalioiden turvallisuuden varmistamiseen.

Prosessissa muun muassa kartoitettiin ruokapalveluissa huomioitavien erityisruokavalioiden määrä sekä haastateltiin yksiköitä erittäin haastavien erityisruokavalioiden osalta. Ilman Foodwestin resursseja näin laajaa selvitystä ei olisi lähdetty tekemään, ruokapalveluasiantuntija Susanna 
Suorauha toteaa. 

– Saimme todella hyvää tietoa siitä, mitä keittiöllämme oikeasti tapahtuu ja millaisia erityisruokavalioita ruokapalveluissa tuotetaan. Saimme myös suunnitteluapua siihen, miten erityisruokavalioita valmistavan keittiön toimintaa voi järkeistää esimerkiksi yhden kattilan periaatteen avulla, Suorauha kertoo. 

Erilaisten erityisruokavalioiden valmistamisen järkevöittäminen on hyvä esimerkki siitä, miten tuotekehityksellinen suunnittelu tarjoaa työkaluja myös käytännön keittiötyöhön, Foodwestin kehityspäällikkö Sissi Kaskela toteaa. 

– Kun on suunniteltu ravitsemuksellisesti hyvä kokonaisuus, joka pystytään valmistamaan tehokkaasti sekä laatu että turvallisuus huomioon ottaen, koko palvelukokonaisuus paranee. Se voi olla myös kilpailuetu markkinoilla, kun ruokapalvelutoimijoiden toimintaa kilpailutetaan, Kaskela huomauttaa. 

Asiantuntijatiimiä luotsasi Foodwestin laillistettu ravitsemusterapeutti Sara Pohjavuori. Kuuden viikon perusruokalista myös analysoitiin ravitsemussuosituksiin vertautuen, Pohjavuori kertoo.  

– Tällaisessa kehitystyössä moniammatillinen osaaminen nousee kullanarvoiseksi. Pystyimme myös antamaan ruokapalveluille vinkkejä siitä, miten uusia käytäntöjä ja niiden etuja voidaan selkeyttää paitsi henkilöstölle, myös loppuasiakkaalle. Näin tutkittu tieto tulee viestinnän kautta myös käytäntöön, Pohjavuori sanoo. 

Foodwest järjesti ruokapalveluiden työntekijöille koulutuksia, joissa kerrattiin, mistä osista ravitsemuksellisesti laadukas ja asiakkaalle turvallinen ruokavalio koostuu. Mitä yksilöllisempiä erityisruokavaliot ovat, sitä enemmän niiden valmistaminen vaatii osaamista ja raaka-ainetuntemusta. Kaikki ruokavaliot halutaan ruokapalveluissa toteuttaa ravitsemussuositukset ja monipuolisuus huomioon ottaen, Suorauha kuvaa. 

– Foodwestin apu on ollut hyvin tärkeää etenkin niiden ruokavalioiden osalta, joissa on varsin rajatut raaka-aineet tai hyvin tarkat ravintoainerajoitukset esimerkiksi rasvan tai proteiinin suhteen. Tavoitteena ei ole pelkästään karsia raaka-aineita, vaan toteuttaa ruokavaliota niin laajasti ja monipuolisesti kuin mahdollista, Susanna Suorauha summaa. 

 

Lisätietoja:  

Kehityspäällikkö                       Ravitsemusasiantuntija
Sissi Kaskela                             Sara Pohjavuori
sissi.kaskela@foodwest.fi       sara.pohjavuori@foodwest.fi
Puh. 040 5350 668                    Puh. 050 4390 150 

Jaa

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.