Irina Männistö on Foodwestissa asiantuntija, jonka osaamisen lonkerot jakautuvat moneen suuntaan. Juuri nyt työn alla on eniten pakkausmerkintöjä ja Synkka-tuotetietopankin päivityksiä. Jonkin verran hän on tehnyt myös tuotekehitystä ja aistinvaraista arviointia.

– Olen aikaisemmissa töissäni tehnyt paljon aistinvaraista arviointia ja nyt otan siitä enemmän vastuuta myös Foodwestillä. Se on mielenkiintoista, sillä viime kädessä elintarvikkeen tärkein ominaisuus on kuitenkin aina maku ja kokemus, jonka se aistien kautta jättää, hän sanoo.

Viime kesänä Foodwestissa aloittanut Irina on koulutukseltaan bio- ja elintarviketekniikan insinööri ja elintarviketieteiden maisteri. Työkokemusta on kertynyt etenkin meijeripuolelta, viimeksi tuotekehityksestä.

Aistinvaraisen arvioijan tärkein ominaisuus on taito arvioida tuotteita objektiivisesti, mutta toisaalta välillä täytyy myös hypätä kuluttajan asemaan. Makua ja rakennetta on osattava kuvata eri ominaisuuksia analysoiden, ilman omia mieltymyksiä. Omien aistien toimivuutta on myös testattava ajoittain.

– Testeissä katsotaan kykyä erottaa viisi perusmakua: makea, suolainen, karvas, hapan ja umami eli lihaisa. Näitä testauksia teemme myös asiakasyritystemme aistivaraisen arvioinnin ammattilaisille, Irina mainitsee.

Vapaalla hän nauttii ruuasta omien mieltymystensä mukaan sekä laulaa, jumppaa ja lenkkeilee.

– Laulan vaasalaisessa pop- ja rock-kuorossa. Nyt juuri valmistaudumme vauhdilla toukokuun kuorofestivaaleille, Vaasassa asuva Irina kertoo.

 

Timanttia nyt
  • Vaihtoehtojen paljoudessa maun ja muiden aistinvaraisten ominaisuuksien merkitys kasvaa.
  • Uudenlaiset raaka-aineet, lainsäädännön muutokset – kaikki se uusi, jonka keskellä elämme.
  • Vaasan Kuorofestivaalit toukokuussa.

Uutishuone

Liity mukaan uutiskirjeeseemme!

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajantasalla Foodwestin tapahtumista ja koulutuksista sekä elintarvikealan ajankohtaisista aiheista.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.