Lihanjalostajat luottavat vegeen

Grillituotteistaan tunnettu Ab Korv-Görans Kebab Oy teki kebabille vegevaihtoehdon yhdessä Foodwestin kanssa.

Korv-Göransin toimitusjohtaja Gustav Granholm tiimeineen oli kuusi vuotta sitten edellä aikaansa. Silloin syntyi ensimmäinen resepti vegetuotteelle, joka toimisi korvaajana perinteiselle kebablihalle. Tuotetta ei kuitenkaan koskaan kehitetty loppuun asti.

– Se ei olisi toiminut silloisella paistolinjalla eikä aika ollut vielä kypsä laajemmille markkinoille. Totesimme siis, että on parempi unohtaa koko juttu, Granholm sanoo.

Viisi vuotta myöhemmin oli tilanne uusi ja kyselyjä vegekebabille oli tullut monesta suunnasta, etenkin ruotsalaisilta kauppaketjuilta. Korv-Görans palautti vegelastun kehityslistalle, ja nyt tuote on löytänyt paikkansa pietarsaarelaisen yrityksen 90 eri lihatuotteen ja kastikkeiden rinnalta.

Niin kuluttajapakkaus kuin suurkeittiömalli matkaavat vauhdilla markkinoille, kun isoimmat ketjut Suomessa ja Ruotsissa ovat ottaneet sen valikoimiinsa.

– Kilpailu alkaa olla jo aika kovaa. Helmi-toukokuussa uusia vegetuotteita nousi kauppoihin kuin sieniä sateella. Punaisen lihan kulutus vähenee koko ajan, joten meidän on elettävä ajassa ja vastattava trendeihin ja tulevaisuuteen, Granholm toteaa.

Haasteena rakenne

Tuotekehityspäällikkö Virve Anttila ja tuotekehitysasiantuntija Anne Mäkinen kertovat, että buumi näkyy vahvasti myös Foodwestin koekeittiöllä.

– Vege kiinnostaa nyt ihan kaikkia, uusia tuotteita halutaan kaikkiin tuoteryhmiin, niin lihajalosteisiin, eineksiin kuin meijerituotteisiin, Anttila kertoo.

Korv-Göransin vegelastun raaka-aineina on käytetty tuoreita kasviksia: porkkanaa, punajuurta, perunaa, sipulia sekä rapsiöljyä. Siinä on saman verran rasvaa ja proteiinia kuin itse kebablastussa.

Tuotekehityksessä suurin haaste oli löytää kananmunalle korvaavat rakenteensäätöaineet, jotka pitävät lastun muodossaan paistossa ja tekevät taikinasta helposti käsiteltävää. Tässä Foodwestin tuotekehitystiimi onnistui Granholmin mukaan erinomaisesti.

– Lastusta tuli erittäin maukas ja ulkonäöltään hyvin kebablastua muistuttava. Foodwestin tuotekehittäjät tekivät hyvää työtä reseptiikassa ja siinä, että tuote saatiin kulkemaan hyvin meidän tuotantolinjalla. Pilotointivaiheessa tuotiin vielä paistolinjalle vesisumua, jotta saatiin viimeisetkin haasteet ratkaistua, hän kiittää.

Tulevaisuus tuo Korv-Göransin tuotantolinjalle kokonaisen vegetuoteperheen.

– Seuraavaksi testaamme tuotannossa Foodwestin kehittämää soijatonta vegelastua ja sen jälkeen kehitetään vegepullat ja -pihvit, Granholm suunnittelee.

Jaa

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.