Projektipäällikkö Martti Hallasuolle kertyy runsaasti kilometrejä auton mittariin, sillä teurastamot Suomessa sijaitsevat laajalla alueella kautta maan. Hän tuli Foodwestille kolmanneksi ruholuokitusvalvojaksi pari vuotta sitten.

– Liha-ala on viime vuosina keskittynyt muutamiin isoihin toimijoihin. Lisäksi on pieniä, erikoistuneita teurastamoja. Keskisuurten yritysten määrä on vähentynyt, Martti kertoo.

Luokituksessa erotetaan erityyppiset ruhot toisistaan, ja valvojan tehtävänä on tarkastaa tehdyt luokitukset.

– Virheitä on erittäin vähän. Luokittajien ammattitaito on Suomessa korkealla, hän vakuuttaa.

Martti on aikaisemmin työskennellyt lihateollisuudessa, joten ala on tuttua pitkältä ajalta. Koulutuksenaan hänellä ovat lihateollisuusteknikon, tradenomin ja YAMK liiketalouden tutkinnot.

Ruholuokitus vaatii hänen mukaansa erikoisosaamista ja jatkuvaa kouluttautumista. Foodwest järjestää koulutusta eri eläinlajien luokitukseen yhdestä kahteen kertaan vuodessa.

– Tulin juuri itse Hollannista koulutuksesta. Oli ilo huomata, että Euroopassa on hyvin yhtenäiset linjat ruhojen arvioinnissa.

Osa-aikaisena Foodwestillä työskentelevällä Martilla on myös oma yritys, jossa hän toimii pääasiassa yrittäjien ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon näytönarvioijana. Vapaa-aika kuluu muun muassa painin parissa.

– Rakkaus lajiin on pitänyt minut painiseuran johtokunnassa parikymmentä vuotta. On antoisaa, kun on päässyt kehittämään lajia.

Jos suinkin jää aikaa, Nurmossa asuvan Martin tapaa Lakeuden Avantouimareiden avannosta tai saunasta Tanelinlammen rannalta.

– Olen jäänyt avantouintiin koukkuun. Siitä on tullut intohimoni.

Timanttia nyt
  • Työssäni pääsen toteuttamaan ammattitaitoani. Aina pitää olla tavoitteita.
  • Foodwest pysyy osaamisen huipulla innovatiivisen henkilöstön ja yhteistyösuhteiden kautta.
  • Arvostan terveyttä ja hyvinvointia, ne eivät ole itsestään selviä.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.