Lautaselle ihan uutta messuilta

Jäätelöä rullalla? Kananmunatonta kananmunaa? Täysipainoista vegeruokaa? Foodwestin kehityspäällikkö Eeva-Liisa Häkli kertoo kuulumiset Lautasella-messuilta, jotka järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa 27.–28. huhtikuuta.

Uuden maun oppiminen voi kestää jopa 20 kokeilukertaa. Ei siis kannata heti lannistua, vaan testata useamman kerran, niin ruokavalioon voi löytyä uusia vaihtoehtoja.

Lautasella-uutuustapahtuma kokosi yhteen gluteenittomien, vege- ja vegaaniruokien sekä raakaravintotuotteiden valmistajia, maahantuojia, jälleenmyyjiä ja vähittäiskaupan edustajia. Messut esittelivät uusia erikois- ja vegetuotteita mielenkiintoisilla, erikoisillakin mauilla. Kaikesta voi päätellä, että ne eivät enää ole vain marginaali-ilmiö vaan tulleet jäädäkseen, niin erityisruokavaliota noudattavien kuin sekasyöjien lautasille.

Jäätelöä rullalla on villitys, jota rapakon takana jopa jonotetaan. Jäätelömassaa, johon on jauhettu mukaan hedelmiä, pähkinöitä tai millä nyt jäätelö halutaankaan maustaa, levitetään jääkylmälle alustalle, jossa se jäätyy. Jäätynyt massa käännetään lastalla rullaksi, ja siinä meillä on rullajäätelöannos.

Kananmunaton kananmuna puolestaan on munakennopakkaukseen pakattua jauhetta, jota voi käyttää kananmunan tapaan ruoanlaitossa. Ja totta kai messuilla oli paljon muutakin uutta, kuten maistuvia kaurajuomia, -”jogurtteja” ja -smoothieita.

Kaura on todella lyönyt itsensä läpi upeana suomalaisena superfoodina. Lisäksi nähtiin lukuisia gluteenittomia uutuuksia, hyvinvointiin liittyviä ravintolisiä, mielenkiintoisia makupareja sekä kasviproteiinituotteita muun muassa härkäpavusta ja hampusta.

Sopiiko vegaaniruokavalio lapsille?

Tapahtumassa kuultiin myös lukuisia esityksiä ja tietoiskuja ajankohtaisista aiheista. Muun muassa elintarviketieteiden professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta vastasi kysymykseen, sopiiko vegaaniruokavalio myös lapsille ja nuorille.

– Tärkeintä kaikkien vegaanien ruokavaliossa on huolehtia riittävästä energian ja suojaravintoaineiden saannista. Oikein koostettuna se sopii myös lapsille ja nuorille, mutta imeväisikäisille siihen saattaa liittyä suuriakin riskejä, hän linjasi.

Kasvisruokavaliota noudattavien on huolehdittava erityisesti B12-vitamiinin, D-vitamiinin, raudan, kalsiumin ja jodin saannista. Myös proteiinin riittävä saanti on välttämätöntä. Hyviä proteiinin lähteitä ovat muun muassa palkokasvit sekä soija- ja muut kasvispohjaiset proteiinituotteet. Maidon sijaan kaura-, soija-, pähkinä-, manteli-, hirssi- ja kvinoapohjaiset täydennetyt juomat ovat suositeltavia. Sen sijaan riisipohjaisia juomia ei suositella lapsille maidon korvikkeina.

– Vegaaniperheiden tulee saada ravitsemusterapeutin ohjausta, koska vegaaniruokavalion noudattaminen vaatii erityistä asiantuntemusta sekä ruokavalioon soveltuvien valmisteiden saatavuutta ja monipuolista käyttöä, Fogelholm totesi.

Jaa