Kasvisruuassa maistuu seikkailu

Kuka söi porsaan, jos yhä useampi tarttuu kasvimaan antimiin tai lihankorvikkeisiin, kysyi Foodwestin markkinatutkija Emmi Penttilä Food Business Summit -tapahtumassa Seinäjoella 7. kesäkuuta.

Millainen on kasvisruokailija vuonna 2017? Onko kasvissyönti lisääntynyt viidessä vuodessa? Mikä on uusien lihankorvikkeiden ja kasviperäisten proteiininlähteiden rooli kuluttajien lautasilla?

Muun muassa näihin kysymyksiin etsii vastauksia Foodwestin tuore kasvisruokatutkimus. Markkinatutkija Emmi Penttilä avasi tutkimuksen ensimmäisiä tuloksia ruoka-alan ammattilaisten Food Business Summit -tapahtumassa Seinäjoella keskiviikkona 7. kesäkuuta.

– Jopa 21 prosenttia sanoo vähentäneensä lihan tai kalan osuutta ruokavaliossaan tietoisesti, kun vastaava luku edellisessä tutkimuksessamme vuonna 2012 oli vain yhdeksän prosenttia. Vegaanien ja vegetaristien määrä on kuitenkin pysynyt ennallaan eli edelleen 97 prosenttia suomalaisista syö jossain määrin lihaa, hän kertoo.

Ympäristö edellä

Tutkimuksen mukaan kasvisruoka valitaan erityisesti ympäristöystävällisyyden vuoksi. Ekologisuuden ohella nousi esiin epävarmuus eläinten kohtelun eettisyydestä. Lisäksi kasvisruokaa pidettiin terveellisenä valintana ja päivittäisen ruokavalion virkistäjänä.

– Kasvisruuasta haetaan seikkailua, uusia makuelämyksiä, nautintoa ja vaihtelua. Yhä useammin vieraille halutaan tarjota samaa ruokaa, jolloin lihavaihtoehtoehtoa ei valmisteta erikseen. Lisäksi kasvisruokavalion noudattamista pidetään yhä helpompana, kun tarjolla on uusia, trendikkäitä lihankorvikkeita ja kasviperäisiä proteiininlähteitä, Penttilä kertoo.

Vastaavasti lihankorvikkeiden vastustajat perustelivat näkemystään sillä, että tuotteiden maku, rakenne tai hinta ei miellyttänyt tai tuotteita pidettiin liian prosessoituina tuoreeseen lihaan tai vihanneksiin verrattuna.

– Miesvastaajat erityisesti mainitsivat siirtyvänsä kasvisruokavalioon joko puhtaasti terveyssyistä tai ”sijaiskärsijöinä” toisen perheenjäsenen vuoksi.

Kuka söi kyljykset?

Asenneilmastossa on näkynyt jo pitkään, että lihansyöntiä halutaan vähentää. Vähentämistä harkitsi jo vuonna 2012 yhtä moni kuin nyt eli viidennes vastaajista.

Viidessä vuodessa 12 prosenttia vastaajista on ryhtynyt sanoista tekoihin ja Penttilä arvelee, että tällä muutostahdilla jo kolmannes suomalaisista on vähentänyt lihansyöntiään viiden vuoden kuluttua.

Vielä tämä ei kuitenkaan näy mitenkään lihan kulutuksen tilastoissa.

– Lihansyönti on edelleen hienoisessa kasvussa. Herääkin kysymys, kuka söi kyljykset, Penttilä hymyilee.

Muun muassa tähän hän etsii vielä vastausta tutkimusaineistosta kesäkuun aikana. Tavoitteena on, että tutkimus on kokonaisuudessaan valmis heinäkuun alkuun mennessä, jonka jälkeen raportti on ostettavissa Foodwestiltä.

Jaa

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.