Harri Latva-Mäenpää: ”Foodwestin ytimessä on halu oppia ja luoda uutta”

Harri Latva-Mäenpää: ”Foodwestin ytimessä on halu oppia ja luoda uutta”

Foodwestin toimitusjohtajana lokakuussa 2022 aloittanut Harri Latva-Mäenpää katsoo elintarvikealaa sekä kemistin että bisnesmiehen silmin. Palautuminen työstä onnistuu jalkapallon tai dekkareiden ääressä.

Foodwestin uusi toimitusjohtaja Harri Latva-Mäenpää aloitti uudessa tehtävässään lokakuussa 2022. Harri on työskennellyt Foodwestillä kohta kuusi vuotta ja kuulunut myös yhtiön johtoryhmään.

Harri on koulutukseltaan filosofian tohtori orgaanisen kemian alalta. Lukion jälkeen soveltavan kemian opinnot veivät mukanaan, mutta valmistumisen kynnyksellä Harri vannoi, että ainakaan tutkijaksi hän ei ryhtyisi.

Hetkeä myöhemmin Harri kuitenkin löysi itsensä Metsäntutkimuslaitoksen (Metla, nykyään Luonnonvarakeskus Luke) palkkalistoilta – tekemästä väitöstutkimusta. Aiheena olivat metsäteollisuuden sivuvirroista saatavat uudet tuotteet, lisäarvouutteet ja niiden kemia.

– Itse tutkimuksen tekeminen ei ollut minulle se suurin motivaatio, vaan nimenomaan uuden tiedon sovelluksien pohtiminen ja maailman muuttaminen niiden avulla. Kun minulle tarjoutui mahdollisuus lähteä mukaan kaupallisia kasviuuteingredienttejä kehittävään/valmistavaan start up -yritykseen, tartuin siihen innolla, sillä halusin oppia lisää bisnesmaailmasta, Harri toteaa.

Start up -maailma oli käytännön korkeakoulu, jossa ulospäin näkyvän innovoinnin ja jopa glamourin alla piilivät kova työ ja bisnesmaailman realiteetit. Se antoi paljon eväitä myös nykyistä pestiä ajatellen, Harri kiittää.

Kiinnostus hyvinvointia tukeviin elintarvikkeisiin sekä tehtävä mielenkiintoisessa asiantuntijaorganisaatiossa sai Harrin hakemaan Foodwestillä avoinna olleeseen kehityspäällikön paikkaan kesällä 2017. Siitä lähtien hän on ollut osa Foodwestin timanttista tuotekehitystiimiä ja toki vastuut ovat kasvaneet vuosien varrella.

Juuret vahvasti Seinäjoella

Sekä Harri että Foodwest ovat syntyjään Seinäjoelta. Opiskelu ja työt veivät Harrin vuosiksi pois Etelä-Pohjanmaalta, mutta vuonna 2011 hän päätti asettua puolisoineen Seinäjoelle. Nyt perheeseen kuuluvat myös 5- ja 7-vuotiaat lapset.

– Mielestäni Seinäjoella on hyvä tekemisen meininki, jossa asiat saadaan tapahtumaan ja muita kannustetaan. Alue on palkittu yritysmyönteisyydestä, eikä se ole mielestäni pelkkää sanahelinää, Harri toteaa.

Tällä hetkellä ruuhkavuodet määrittävät toimitusjohtajan päivärytmin, jossa oman ajan vuoro on usein vasta lasten mentyä nukkumaan. Silloin Harri lähtee salille tai viikonloppuisin tarttuu kotimaiseen dekkariin.

Myös paikallinen jalkapalloseura SJK on osa Harrin verenperintöä. Nyt, kun omatkin lapset on saatu ymmärtämään lajin hienous, käydään paikallispelejä katsomassa neljän sukupolven voimin.

– Perheeni on aina ollut mukana jalkapallossa SJK:n ja myös sen edeltäjän TP-Seinäjoen toiminnassa. Itse toimin nyt valmentajana SJK-junioreissa, jossa omat poikani pelaavat. Myös yli 90-vuotias paappani on edelleen innokas kannattaja ja varaa minulle ja pojilleni aina parhaat paikat peleihin, Harri kertoo.

 

Yhteistyöllä kohti tulevaisuuden ratkaisuja ja menestystä

Foodwest tunnetaan laadukkaana elintarvikealan kehityskumppanina. Harri toteaa, että viime vuosien investointien myötä Foodwestillä on hyvät resurssit tehdä kokonaisvaltaista kehitystyötä ja myös sopimusvalmistusta uudella tehtaalla. Laaja-alainen asiantuntijuus ja sujuva yhteistyö organisaation sisällä varmistavat, että sormi ei mene suuhun asiakkaan kiperimmänkään tarpeen edessä. Lisäarvoa tuo se, että saamme aina pöytään useamman näkökulman. Meillä on hieno porukka, jossa osaamista jaetaan toisille ja asioista keskustellaan rakentavasti.

– Tulevaisuudessa voimme olla yhä enemmän asiakkaillemme myös strateginen kumppani. Kuluttaja- ja markkinalähtöinen tuotekehitys mahdollistavat uusien tuotekonseptien luomisen ja kehityksen halutun kohderyhmän tarpeisiin niin Suomessa kuin kansainvälisilläkin markkinoilla. Olemme palveluidemme kautta kehityskumppani niin kotimaisille kuin globaaleillekin toimijoille ja näiden yritysten koot vaihtelevat muutaman henkilön start up- ja pk-yrityksistä isoihin, monikansallisiin yrityksiin.

– Foodwest on edelleen yritysten kasvun mahdollistaja ja haluamme tulevaisuudessa tarjota kehityspalveluitamme entistä tehokkaammin myös elintarvikkeiden vientiä suunnittelevien yritysten käyttöön. Toivomme, että yritykset ovat meihin yhteydessä matalalla kynnyksellä ja mietitään yhdessä sopivin tapa yhteistyölle.

Elintarvikealankin haasteena on jatkuva eteenpäin katsominen. Ajan hermolla pysymisen eteen tehdään Foodwestissä paljon töitä sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

– Meidän on jatkuvasti oltava perillä siitä, millaisia trendinäkemyksiä alalle on tulossa. Pidämmekin tiiviisti yhteyttä esimerkiksi elintarviketeollisuuteen ja tutkimuslaitoksiin, Harri toteaa.

Harri kuvaa olevansa jalat maassa -tyyppi, joka tykkää tarkastella asioita monesta näkökulmasta. Hän uskoo, että ongelmiin ei kannata jäädä jumiin, vaan tärkeintä on lähteä pohtimaan ratkaisuja – joskus myös laatikon ulkopuolelta.

– Foodwest on aina halunnut mennä eteenpäin ja oppia uutta, kuten minäkin, Harri Latva-Mäenpää toteaa.

 

Toimitusjohtaja
Harri Latva-Mäenpää
Puh. +358 50 3561 515
harri.latva-maenpaa@foodwest.fi

 

 

Jaa

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.