Foodwestin tehdas rohkaisee uusiin avauksiin

Sirkkojen jälkeen seuraavana aluevaltauksena tulevat alkoholijuomat.

Foodwestin tuotantolaitos Seinäjoella on sopivan kokoinen moneen tarpeeseen: riittävän pieni ketteriin kokeiluihin, mutta tarpeeksi suuri teolliseen tuotantoon.

– Valmistajat pääsevät testaamaan meillä tuotteitaan aidossa teollisuusympäristössä ennen markkinoille laskua. Sen jälkeen osa jää asiakkaaksi ja haluaa valmistaa tuotteensa meillä kaupan hyllylle asti, sanoo kehityspäällikkö Kaisa Penttilä.

Foodwestin ydinosaamista niin tuotekehityksessä kuin valmistuksessa ovat juomat ja nestemäiset tuotteet. Lisäksi koetehtaalla on leipomoteknologiaan liittyvää laitteistoa. Omia tuotteita ei tällä hetkellä ole, vaan kaikki mitä tehdään, on sopimusvalmistusta ja -pakkausta.

– Linjastot muuntautuvat kätevästi eri tuotteiden tarpeisiin. Asiakas voi astua sisään pelkän idean kanssa ja me hankimme tarvittavat laitteet. Otamme vastuun tuotteen laadusta ja elintarviketurvallisuudesta valmistuksen ja pakkaamisen kaikissa vaiheissa eli huolehdimme omavalvonnasta, HACCP-suunnitelmista, aistinvaraisesta arvioinnista ja näytteenotosta. Meillä on myös luomuhyväksyntä ja pystymme ottamaan huomioon kaikki allergeenit, listaa tuotannon kehitysinsinööri Olli Kivimäki.

Koeajoilla asiakas säästää pitkän pennin. Tuotekehitys nopeutuu, kun valmistusta päästään testaamaan heti tuotanto-olosuhteissa. Koeajoilla nähdään reseptin ja valmistusmenetelmän toimivuus. Samalla syntyy sopiva määrä tuotteita vaikkapa kuluttajatestaukseen.

– Asiakkaan ei tarvitse ottaa turhia investointiriskejä tai sovitella koe-eriä oman tehtaan tuotantoon. Investointipäätökset voidaan tehdä sitten, kun pienemmillä erillä on testattu tuotteen todellinen kysyntä markkinoilla ja laitteiston soveltuvuus, Kivimäki jatkaa.

Kevään kuvioissa alkoholijuomat

Foodwestin koetehtaan palveluja käyttää säännöllisesti toistakymmentä asiakasta.

EntoCuben Sirkkagranola valmistetaan ja pakataan Foodwestin leipomopuolen laitteistoilla. Tehtaan sillä laidalla pyörivät erilaiset sekoittimet, nostatusuunit, kiertoilmauunit, massaa tasalaatuistavat homogenisaattorit ja moneen kykenevä Flowpack-pakkauskone.

Toisella laidalla ovat nestelinjastot. Siellä pullot täyttyvät vuorollaan mehuista ja smoothieista, kastikkeista, miksereistä, ravintolisistä ja luonnonkosmetiikasta. Vakituisia tuotteita ovat esimerkiksi Valio Oy:n juokseva Oivariini, Comed Oy:n Compiron-rautavalmiste ja Rimita Green Oy:n elintarvikekelpoinen arganöljy ihonhoitoon.

– Melko erilaisia tuotteita kaikki. Osa toimitetaan meille valmiina, osa sekoitetaan täällä. Lähes mikä tahansa nestemäinen tuote, pullomateriaali tai korkkityyppi sopii näihin laitteisiin, Kivimäki mainitsee.

Keväällä linjastolle saapuvat myös alkoholijuomat, kun haussa oleva alkoholinvalmistuslupa saadaan lainvoimaiseksi. Sen hakeminen tuli ajankohtaiseksi nyt, kun alkoholilaki tammikuussa uudistui ja toi 5,5-prosenttiset alkoholijuomat kauppoihin.

– Lainmuutos laajensi markkinoita uudenlaisille sekoitettaville alkoholijuomille. Niissä on runsaasti potentiaalia ja bisnesmahdollisuuksia, Penttilä uskoo.

 

Linjastot ja laitteet:

Nesteannostelulinja
Pakattava nestemäinen tuote voi tulla meille valmiina tai se voidaan sekoittaa raaka-aineista tehtaalla. Annostelija pakkaa 1–4 pulloa kerrallaan.

Säiliöt
Sekoittimella ja nestekiertovaipalla varustettu 850-litrainen säiliö. Lisäksi on mahdollisuus hyödyntää pienempiä välisäiliöitä.

Silverson-sekoitin
Mikseri, joka sekoittaa vaativimmatkin rakenteet smoothieista öljyemulsioihin.

Putkipastööri ja pintakaapijat
Jatkuvatoimiseen pastörointiin ja jäähdyttämiseen. Laitteilla onnistuvat myös viskositeetiltaan erilaisten tuotteiden lämpökäsittelyt.

Tarroittaja
Mahdollisuus lisätä parasta ennen -päiväykset ja muut erämerkinnät mustesuihkulla tarraan. Eri kokoiset ja malliset tarrat onnistuvat.

Sleeveröintitunneli
Kutistamme sleeverit eri kokoisten ja -mallisten pakkausten päälle. Sleeverit toimittaa yhteistyökumppanimme Auraprint Oy.

Flow-pack-pakkauskone
Nestemäisten ja kiinteiden tuotteiden pakkaaminen kirkkaaseen, metalloituun tai painettuun kalvoon. Valmiin pussin leveys on 110 millimetriä, pussin korkeus säädettävissä.

Polar cup -pikarisaumaaja
Kuumasaumaa kannet jogurtti- ja viilipikareihin sekä leviterasioihin.

 

Panostoimiset lämpökäsittely-yksiköt:

Limitech
Panostoiminen 20 litran pastörointiyksikkö viskoottisille tuotteille, kuten tuorejuustoille ja täytteille. Tuote voidaan kuumentaa suoralla tai epäsuoralla höyryllä. Laitteessa on kaapiva ja leikkaava sekoitin. Tuote on mahdollista prosessoida yli- ja alipaineessa.

Kippikattilat
Metoksen 50 ja 100 litran suurkeittiökattilat.

Lämpöhaude
Pienten koe-erien panospastörointiin (3 x 4 l).

Homogenisaattori
Nestemäisten tuotteiden kaksivaiheiseen homogenointiin. Käytetään yleisesti erilaisten meijerituotteiden homogenoinnissa.

 

Muuta laitteistoa:

Vakuumisaumauslaite

Yleiskoneet (2, 10 ja 20 kg)

Metos-kiertoilmauuni

Sveba Dahlen leipomouuni

Jäähdytyskaappi

Lämpökaappi

Laboratoriosekoittimet, mm. Silversson

Analysointilaitteet: pH, viskositeetti, brix

 

 

Jaa

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.