Foodwest auttaa viemään OATGOODSin potentiaalin uudelle tasolle

Foodwestin teknologiaosaaminen pääsee testiin OATGOODSin jatkokehityksessä. Monipuolisen raaka-aineen mahdollisuuksia on kartoitettu muun muassa ideamyllyn, applikaatiotestauksen ja märkäekstruusiokokeiden avulla.

OATGOODS soveltuu murojen lisäksi moniin muihinkin elintarvike-tuotteisiin.

Elintarvikealan kiinnostus kauraan jatkaa kasvuaan. Foodwest on ollut Myllyn Parhaan tukena, kun yhtiö on jatkokehittänyt täysjyväkaurasta, rypsiöljystä ja kasviproteiinista valmistettua OATGOODS-raaka-ainettaan.

Myllyn Parhaan kehitysjohtaja Iiro Heinonen kertoo, että OATGOODSilla on monia käyttökohteita sekä kuluttajatuotteissa että Food Service -reseptiikassa. Se on myös herättänyt kiinnostusta sekä kotimaisten että kansainvälisten yliopistojen tutkijaryhmissä.

– OATGOODS yhdistää kuidun, hyvän rasvan ja proteiinin ainutlaatuisella tavalla. Olemme omassa kehitystyössämme saaneet sen helposti käsiteltävään muotoon, joka sopii monenlaisten tuotteiden valmistukseen. OATGOODSin avulla voidaan esimerkiksi tuoda kuitua smoothieen, täyteläisyyttä sosekeittoon tai hyvää rasvaa energiatiheään erityisruokavalioon, Heinonen toteaa.

Testejä teollisuutta varten

Myllyn Paras kääntyi Foodwestin puoleen saadakseen uutta näkökulmaa OATGOODSin mahdollisuuksiin. Foodwestin tuotekehityksen asiantuntijat tutkivat raaka-aineen ominaisuuksia ja prosessikäyttäytymistä innovaatiojohtaja Harri Latva-Mäenpään johdolla.

Kotimaista kauraa ja rypsiöljyä sisältävää OATGOODSia testattiin Foodwestin tehtaalla muun muassa erilaisten juomien ja lihaa imitoivien tuotteiden valmistuksessa, Latva-Mäenpää kertoo.

Myös tuotekehityspäällikkö Virve Anttila näkee OATGOODSin kiinnostavana kehityskohteena.

– OATGOODS on mielenkiintoinen ja monipuolinen raaka-aine, jolla on potentiaalia erilaisiin sovelluksiin, esimerkiksi liha-analogeihin. Sovelluskehitys keskittyi elintarviketeollisuuden käyttökohteisiin. Laadimme OATGOODSin mahdollisuuksista raportin asiantuntijaideointimme kautta ja testasimme käytännössä, millaisilla laitteilla sitä voitaisiin käsitellä mihinkin tarkoitukseen, Anttila kuvaa.

Foodwest osaa teknologian

Kasviproteiinien merkitys kasvaa jatkuvasti, joten OATGOODSin kaltaisten tuotteiden tutkimus- ja kehitystyö on myös yhteiskunnallisesti tärkeää. Yksi kasviproteiinien valmistuksen kiinnostavista teknologioista on märkäekstruusio, jonka avulla esimerkiksi kasvipohjaisia ja proteiineja sisältäviä raaka-aineita voidaan käsitellä rakenteeltaan lihan kaltaiseksi.

Tämän teknologian osaaminen on yksi syy sille, että juuri Foodwest valikoitui kehitystyön kumppaniksi, Iiro Heinonen toteaa.

– Märkäekstruusiokokeiden myötä saimme uutta näkökulmaa siihen, miten OATGOODSia voidaan kehittää eteenpäin tuoteideoiksi. Myös Foodwestin kuluttajaymmärrys ja elintarviketeolli- suuden asiantuntemus antoivat meille tärkeitä huomioita tulevien varianttien kehitykseen liittyen, Heinonen summaa.

Ideat uudelle tasolle

Sovellus- eli applikaatiokehityksellä raaka-aineiden ja teollisten ingrediettien ominaisuuksia voidaan selvittää eri jatkokäyttötarkoituksia silmällä pitäen. Applikaatioreseptiikan ja konkreettisten tuotenäytteiden myötä asiakasyrityksen on helpompi saada kiinni uuden raaka-aineen mahdollisuuksista ja tuotteiden valmistuksessa huomioitavista asioista.

Foodwestillä on kuluttajaymmärryksen lisäksi vahva osaaminen elintarviketeollisuuden prosesseista ja eri raaka-aineiden kehittämisestä, Latva-Mäenpää muistuttaa.

– Teemme paljon niin sanottua näkymätöntä kehitystyötä yrityksille, jotka myyvät raaka-aineitaan ja tuotteitaan elintarviketeollisuuden tarpeisiin. Autamme heitä viemään uudet ideat seuraavalle tasolle, Harri Latva-Mäenpää toteaa.

 

Lisätietoja

Innovaatiojohtaja
Harri Latva-Mäenpää
Puh. 050-3561515
harri.latva-maenpaa@foodwest.fi

Tuotekehityspäällikkö
Virve Anttila

Puh. 040-5582672
virve.anttila@foodwest.fi

Jaa

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.