Food Factory sai alkunsa etätyöläisten lasagnesta

Foodwest auttoi viemään kahvilan lounaslasagnen suuren mittakaavan tuotantoon. Nyt suosikkiherkku valmistuu Valkoinen Puu -ketjun omassa ruokatehtaassa.

Teksti: Riina Nygrén
Kuvat: Valkoinen Puu

Oman ruokatehtaan perustaminen tuli ajankohtaiseksi Valkoinen Puu -kahvilaketjulle koronakriisin myötä. Toimitusjohtaja Kirsi Heidt kertoo, että kahviloiden sulkemisen myötä yritys joutui mukauttamaan toimintaansa työpaikkojen turvaamiseksi.

– Pohdimme, että voisimme alkaa tehdä raakapakasteversioita klassikkolounaastamme lasagnesta helpottamaan etätyöläisten arkea. Näin saisimme pidettyä niin työntekijät kuin asiakkaatkin, Heidt kuvaa.

Valmislasagnen suosio yllätti yrityksen täysin. Kaikki meni, mitä tehtiin, ja syntyi ajatus myös valtakunnallisesta menekistä.

Heidt puolisoineen ryhtyi toden teolla harkitsemaan ruokatehtaan perustamista, ja nyt Kauhajoella komeilee Valkoisen Puun ikioma Food Factory. Tehtaassa valmistetaan kolmenlaista Valkoisen Puun klassikkolasagnea.

– Löysimme lopulta kaiken know-how’n täältä Etelä-Pohjanmaalta. Käsityönä tehdyn tuotteen muokkaaminen teolliseen linjastoon sopivaksi on pitkä tie, ja siinä Foodwest tuli mukaan kuvaan. Heidän kanssaan työstimme annoskokoja, linjaston vaatimuksia sekä esimerkiksi ravintoainelaskelmia ja pakkausmerkintöjä. Nyt tuotteita on jo kaupoissa Etelä-Pohjanmaalla, ja lähitulevaisuudessa ympäri Suomen, Heidt riemuitsee.

Kehitystyön osalta hyödynnettiin osittain ELY-keskuksen Yritysten kehittämispalvelut-rahoitusta, joka on suunnattu erityisesti kehitys- ja kasvuhaluisille pk-yrityksille.

Foodwestin innovaatiojohtaja Harri Latva-Mäenpää ja tuotekehitysasiantuntija Anne Mäkinen kertovat, että lasagnetuotteiden kehitystyössä yhtenä haasteena on tuotteiden kerroksellisuus. Myös keittiömittakaavan reseptiikan muokkaaminen tuotantoon soveltuvaksi on aina omanlaisensa prosessi.

– Reseptiikkaa pitää muokata niin, että tuotteiden valmistus on paitsi tehokasta, myös teollisesti mahdollista. Valkoisen Puun tuotekehitystä tehtiin samaan aikaan, kun varsinaista tehdasta vasta rakennettiin. Löysimme kuitenkin kehitysprosessin aikana yhdessä hyviä ratkaisuja esimerkiksi kustannustehokkuuden osalta, Latva-Mäenpää ja Mäkinen toteavat.

Kirsi Heidt yllättyi tuotannollistamisprosessin yksityiskohtaisuudesta. Reseptiikkaa hienosäädettiin, mutta kompromisseihin ei suostuttu.

– Haaveenamme oli esimerkiksi hyödyntää sivuvirtatomaatteja, mutta siitä tehty tomaattimurska muutti täysin lasagnen maun, joten siitä luovuttiin. Oli äärimmäisen mielenkiintoista päästä näkemään tuotteen kehitysprosessi näin läheltä! Foodwestin kanssa toimiminen oli mutkatonta, ja he ovat jatkossakin valinta yhteistyökumppaniksemme, Kirsi Heidt toteaa.

Jaa

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.