Elintarvikkeen alkuperä entistä paremmin näkyviin

Kuluttajaa kiinnostaa, mistä aineksista elintarvikkeet muodostuvat. Pääainesosan ilmoittamiseen tulee muutoksia huhtikuun alussa. Foodwestin tuotetietopalvelu auttaa pakkausmerkinnöissä ja Synkassa, kun tarvitset tietoa uuden EU-asetuksen soveltamisesta.

Elintarvikkeiden pääainesosan alkuperämaan on uudistuksen jälkeen oltava kuluttajien nähtävillä kaikissa EU-maissa. Uusi Euroopan komission täytäntöönpanoasetus parantaa ruuan alkuperätiedon näkyvyyttä myös Suomessa, meillä alkuperätiedon ilmoittamista on voitu edellyttää kansallisella asetuksella toistaiseksi vain liha- ja maitotuotteilta.

Silloin kun elintarvikkeen alkuperämaa on ilmoitettu, ja se on eri kuin tuotteen pääainesosan alkuperämaa, on myös pääainesosan alkuperämaa jatkossa ilmoitettava. Vaihtoehtoisesti voidaan myös ilmoittaa, että pääainesosa ei ole peräisin nimetystä elintarvikkeen alkuperämaasta.

– Pääainesosan alkuperämaa voidaan ilmoittaa eri tavoin. Voidaan esimerkiksi kertoa maan nimi, viitata maantieteelliseen alueeseen, kuten EU tai muu kuin EU. Tai vain ilmoittaa, että pääainesosan alkuperämaa on eri kuin elintarvikkeen alkuperämaa, Foodwestin asiantuntija Irina Männistö havainnollistaa.

Hän osallistui helmikuun alussa GS1 järjestämään koulutukseen, jossa paneuduttiin pääainesosan alkuperämaan ilmoitusvelvollisuuteen pakkauksissa ja Synkassa.

– Koulutus antoi tulevasta uudistuksesta kuvan, että valmistajien tulee tapauskohtaisesti miettiä, mikä on elintarvikkeen pääainesosa tai kuluttajaa kiinnostava raaka-aine, jonka alkuperä tulee ilmoittaa. On myös hyvä pitää mielessä, missä tilanteissa pääainesosan alkuperä tulee ilmoittaa.

Pääainesosa on elintarvikkeen ainesosaa tai ainesosien yhdistelmä, jonka osuus kyseisestä elintarvikkeesta on yli 50 prosenttia – tai jonka kuluttaja yleensä liittää elintarvikkeen nimeen ja josta vaaditaan useimmissa tapauksissa määrän ilmoittamista.

– Esimerkiksi lihapyöryköiden pääainesosa on liha ja jogurtin pääainesosa on maito, Männistö kertoo.

Vahvistaa kuluttajien luottamusta

Pääainesosan alkuperämaan ilmoittamista koskevalla vaatimuksella pyritään varmistamaan, että kuluttajaa ei johdeta harhaan elintarvikkeen ja sen ainesosien todellisesta alkuperämaasta. Ilmoittaminen ei kuitenkaan ole kaikille tuotteille lainsäädännön mukaan pakollista. Näin on muuan muassa silloin, kun Suomessa valmistetun ruisleivän jauhot on viljelty Suomessa.

Pääainesosa voi olla myös useista aineista koostettu elintarvike, esimerkiksi mansikkahillo. Elintarvikkeella voi olla myös enemmän kuin yksi pääainesosa.

– Me Foodwestilla selvitämme tarkkaan, miten tuotteen pääainesosat on ilmoitettava ja seuraamme, millaiset lisäohjeet komissio asetuksen soveltamisesta antaa, Männistö vakuuttaa.

Kansallisessa asetuksessa säädetään elintarvikkeen ainesosana olevan lihan alkuperämaan, maidon ja maitotuotteissa olevan maidon alkuperämaan ilmoittamisesta maaliskuun loppuun saakka. Lisäksi Suomessa on voimassa huhtikuun 2021 loppuun asti asetus, joka velvoittaa ravintoloita ilmoittamaan aterian raaka-aineena käytetyn lihan alkuperämaan kirjallisesti tarjoilupaikoissa.

Jaa

Uutishuone

Liity mukaan uutiskirjeeseemme!

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajantasalla Foodwestin tapahtumista ja koulutuksista sekä elintarvikealan ajankohtaisista aiheista.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.