Bakteereilla terveellisempiä välipaloja

Kukapa meistä ei haluaisi helposti nautittavaa ja terveellistä välipalaa? Sellainen on Mo’Zumo-smoothie, joka tavoittelee Suomalainen menestysresepti -kilpailun voittoa.

Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen yksikön tutkija Carme Plumed-Ferrerin tiimin kehittelemän probioottisen smoothien raaka-aineena on käytetty vastaystävällisiä maitohappobakteereilla hapatettua kvinoaa, mikä tekee tuotteista vatsan toiminnalle edullisia.

– Haluamme tarjota vaihtoehtoisen terveellisen välipalan kaupan hyllyille. Probioottisten tuotteiden kysyntä on lisääntynyt sitä mukaa kun niiden merkityksestä sairauksien ehkäisyssä saadaan lisää tietoa, Plumed-Ferrer kertoo.

Kvinoa on eteläamerikkalainen gluteeniton viljelykasvi, joka sisältää muun muassa proteiinia, kuituja ja omega3-rasvahappoja. Kvinoaa voi viljellä myös Suomessa. Barcelonasta kotoisin oleva Plumed-Ferrer on ollut mukana savolaisissa viljelykokeiluissa. Uusi Mo’Zumo onkin valmistettu Suomessa viljellystä kvinoasta.

Suomalainen menestysresepti -finaalipaikka tarjosi tuttuja yhteistyökumppaneita. Hänen tuotettaan testattiin kuluttajilla ja näin saatiin uusia eväitä tuotekehitykseen.

Plumed-Ferrer aikoo voittaa kilpailun sillä, että se tarjoaa terveellisen uutuuden suomalaiseen välipalavalikoimaan. Hänellä on tarjota innovaatio, jolle on sosiaalista tilausta esimerkiksi lapsiperheissä.

Hyvää tekeviä ominaisuuksia

Kilpailun tuomaristossa vaikuttavan Foodwestin tutkimusjohtaja Suvi Luoman  mukaan tuote on myös siksi mielenkiintoinen uutuus, että sillä on paljon hyvää tekeviä tuoteominaisuuksia. Niitä on ollut jopa niin paljon, että kuluttajatutkimuksella lähdettiin selvittämään, mitkä ominaisuudet kuluttajaa kiinnostaisivat eniten.

– Erityisesti vähäinen sokerin määrä, kvinoan suomalainen alkuperä, lisäaineettomuus ja marja- ja hedelmäsisältö kiinnostavat kuluttajaa. Juoma sopii hyvin nälän siirtoon ja sillä voi siirtää ateriaa, sillä se on samaan aikaan täyttävää, mutta raikasta. Vaikka kaupoista löytyy paljon erilaisia juomia, tällaista sieltä ei vielä löydy.

Foodwestissä hyvinvointituotteista vastaava kehityspäällikkö Harri Latva-Mäenpää on toiminut sparraajana Mo’Zumo-casessa. Hänestä oli todella mielenkiintoista kehittää tuoteaihioita eteenpäin.

– Minullakin on tutkijatausta eli pystyn jollain tavalla ymmärtämään, kuinka erilaiseen maailmaan Carme on hypännyt siirtyessään mukaan kaupalliseen toimintaan. Erittäin rohkea ja kunnioitettava teko, hän kehuu.

Latva-Mäenpää nautti työskennellä henkilön kanssa, jolla on erittäin vahva ymmärrys esimerkiksi fermentaatiosta ja siten myös tuotteensa ominaisuuksista. Hän on vakuuttunut, että tuotteella on kaupallista potentiaalia ja tulevaisuudessa on mahdollista tuoda lisää erilaisia makuvaihtoehtoja.

– Meidän kehitystyömme keskittyi hyvin vahvasti koko valmistusprosessin tuotannollistamiseen, toki huomioimme myös tuotteen hyvän maun, käytetyt raaka-aineet sekä tuotetiedot.

Jaa

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.