Uudistuvat ravitsemussuositukset: Kasvispainotteisuus ja kestävä kehitys keskiössä

Valtakunnalliset ravitsemussuositukset ovat uudistumassa ja julkaistaan marraskuussa 2024. “Ensimmäisten luonnosten perusteella voidaan sanoa, että suosituksissa painotetaan entistä enemmän kasvispainotteista ruokavaliota. Sekä terveys- että ympäristövaikutusten osalta ruokavalion kokonaisuus on kuitenkin ratkaisevin”, Foodwestin ravitsemusasiantuntija Sara Pohjavuori aloittaa. “Suositusten päivitys perustuu tieteellisiin tutkimuksiin ruoan käytön terveysvaikutuksista, ruoan ympäristö- ja ilmastovaikutukset huomioidaan entistä laajemmin uusissa suosituksissa, mutta perimmäisenä tavoitteena on väestön terveyden edistäminen ravitsemuksen avulla”, Sara lisää.

Kasvikunnan tuotteet ravitsemussuositusten keskiössä 

Kasvikunnan tuotteet, kuten vihannekset, marjat, hedelmät ja palkokasvit ovat keskeisessä roolissa uusissa suosituksissa ja niitä suositellaan syömään runsaasti ja monipuolisesti. Punaisen lihan osuutta ruokalautasella olisi hyvä maltillistaa ja käyttää niukasti prosessoitua lihaa sekä kohtuudella vähärasvaisia maitotuotteita. Myös pähkinöiden ja kotimaisen kalan osuutta lautasella halutaan lisätä. Sara havainnollistaa: “Ruokapalveluiden näkökulmasta ravitsemussuositukset toimivat ruokalistan suunnittelun ja aterioiden koostamisen perustana asiakkaiden tarpeiden mukaan. Yksittäinen ateria on suositusten mukainen, kun se sisältää hyvänlaatuista proteiinia (kasvi/ kala/kana/liha/kananmuna) sisältävän pääruoan, kuitupitoisen energialisäkkeen, kasvislisäkkeen, öljypohjaisen salaatinkastikkeen, ruokajuoman ja kuitupitoisen leivän sekä kasvirasvalevitteen. 

Ruokapalvelut ovat tärkeässä roolissa uusien ravitsemussuositusten jalkauttamisessa 

Ruokapalveluilla, kuten kouluilla, päiväkodeilla, työpaikkaruokaloilla ja hoivapalveluilla, on merkittävä vaikutus ruokailutottumuksiin, sillä ne tavoittavat suuren osan väestöstä päivittäin. Foodwestin ravitsemustiimin asiantuntijat tukevat ruokapalveluita suositusten käyttöönotossa. “Analysoimme ja kehitämme ruokalistoja eri ikäryhmien tarpeisiin sekä arvioimme reseptiikkaa ja ruokien ravitsemuslaatua”, Sara kuvailee.  

Ravitsemusasiantuntijat tarjoavat myös käytännön ohjausta erityisruokavalioiden ravitsemuslaadun suunnitteluun sekä opastusta ruokapalvelujen henkilökunnalle. Näin voidaan varmistua, että ruokalistan ateriat ovat ravitsemusladultaan hyviä ja ruokasuositusten mukaisia, edistäen kansanterveyttä ja kestävää kehitystä. 

Jaa