SMR 2025: Kauramikroateria mullistaa valmisruokamarkkinat

Suomalainen menestysresepti 2025 -kilpailu toi jälleen valokeilaan innovatiivisia ruokatuotteita, joiden kehittäjät ovat valmiita haastamaan perinteiset konseptit. Kilpailun voittajaksi nousi viime metreillä Kinnarin Tilan kehittämä Kauraruokavuoka, joka raaka-aineen innovatiivisella käytöllä ja tuotteen käytettävyydellä vakuutti tuomarit. Valmisruokasarja yhdistää suomalaisen kauran, laadukkaat raaka-aineet ja modernin arjen tarpeet uudella tavalla. 

“Kehitimme uunissa valmistettavan mikroaterian, joka koostuu kaurasuurimoista, erilaisista proteiineista ja kasviksista. Olemme työskennelleet kauran parissa jo 13 vuotta ja halusimme kokeilla jotain ihan uutta,” Terhi Kinnari kertoo. 

”Kaura on meille suomalaisille tuttu raaka-aine, ja kaurasuurimo on mielestäni todella kaunis ja monipuolinen vaihtoehto riisille. Se on proteiinipitoinen, ilmastoviisas ja tukee suomalaista maataloutta. Tämä kaikki teki siitä täydellisen lähtökohdan uudelle tuotteelle”, Kinnari lisää. 

Kilpailuun osallistuminen vei yrityksen aivan uudelle tasolle. “Se on mahdollistanut yrityksemme kasvun jopa kymmenkertaiseksi. Nyt tuotteemme ovat saatavilla yli tuhannessa kaupassa, mikä avaa meille moottoritien kasvuun,” Terhi kuvailee kilpailun merkitystä heidän yritykselleen.  

 

Foodwestin rooli kauramikroaterioiden kehityksessä 

Tuotekehityksen aikana Terhi ja hänen tiiminsä saivat merkittävää tukea Foodwestiltä ja kehityspäällikkö Sissi Kaskelalta.  

“Foodwest auttoi meitä erityisesti teollisen valmistusprosessin ymmärtämisessä. Meillä ei ollut aiempaa kokemusta suurten ruokamäärien valmistuksesta, mutta heidän avullaan pystyimme skaalaamaan reseptimme. He opettivat, miten maut ja raaka-aineiden suhteet saadaan tasalaatuisiksi, kun siirrytään pienestä kotikeittiöreseptistä teolliseen tuotantoon,” Terhi kertoo. 

Foodwestin asiantuntijat auttoivat sopivan mittakaavan ja prosessin löytämisen lisäksi oikean valmistuskumppanin valinnassa.  ”Ilman heitä emme olisi pystyneet viemään tuotetta tähän pisteeseen. Heidän asiantuntemuksensa oli korvaamatonta,” Terhi tiivistää. 

”Projekti oli monivaiheinen kokonaisuus, joissa ratkaisut on löydettävä useisiin eri osa-alueisiin. Tällaisissa projekteissa vaaditaan lisäksi teollisten raaka-aineiden tuntemusta, prosessi- ja teknologiaosaamista sekä ravitsemus- ja terveysväitteiden huomioimista reseptikehityksessä. On tärkeää, että kaikki osa-alueet etenevät samanaikaisesti ja niitä viedään järjestelmällisesti eteenpäin. Kilpailun asettamat aikataulut tekevät tällaisista projekteista erityisen haastavia, mutta samalla ne tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden innovaatioiden toteuttamiseen tehokkaasti,” kertoo Foodwestin projektipäällikkö Sissi Kaskela. 

Tuotteille toteutettiin myös kuluttajatutkimus, jonka avulla saatiin tärkeää ymmärrystä kuluttajien odotuksista tuotteeseen liittyen sekä selvät näkemykset esim. pakkausilmeen sopivuudesta tuotteelle. 

Kilpailuun osallistuminen ja tuotekehitysprosessi opettivat Terhille paljon. “Olen oppinut, että rohkeus ja systemaattinen kehitystyö vievät pitkälle. Tämä kokemus on muuttanut yrityksemme täysin – olemme nyt paljon vahvempi ja osaavampi toimija,” Terhi summaa. 

Ensimmäiset tuotteet ja tulevaisuuden suunnitelmat 

Kinnarin Tilan kauramikroateriasarja koostuu kolmesta herkullisesta vaihtoehdosta: mausteinen kana-ateria, lempeä jauheliha-ateria ja metsäsienet ja juusto -ateria. Jokainen tuote sisältää täysjyväkauraa ja suomalaisia raaka-aineita. “Haluan, että tuotteistamme tulee osa suomalaisten arkea, klassikoita, joita käytetään vielä 20 tai 30 vuoden päästä,” Terhi sanoo. 

Tulevaisuudessa Terhi suunnittelee kehittävänsä uusia makuvaihtoehtoja ja tuotteita. ”Olemme yksi maailman ensimmäisistä kauramikroaterioiden lanseeraajista, ja haluamme pysyä markkinoilla vahvana innovaattorina,” hän toteaa. 

 

Jaa

Lue myös

Food Service(5)
Hankkeet(11)
Ideamylly(19)
Kaupallistaminen(1)
Kuluttajatutkimus(75)
Laatu ja elintarviketurvallisuus(43)
Luokitusvalvonta(10)
Ravitsemus(5)
Ravitsemustiimi(3)
Rekry(11)
Sopimusvalmistus(10)
Suomalainen menestysresepti(45)
Tiedote(2)
Timanttien tekijät(41)
Tuotekehitys(60)
Tuotetietopalvelu(27)
Valmistus(11)
Yleiset(65)