Elintarvikealan yritykset ovat nyt kiinnostuneita työntutkimuksesta. Ammattilaisen avulla voi tuottavuutta parantaa merkittävästi.
Keväällä työt aloittanut Juha Koskenoja toi Foodwestin repertuaariin työntutkimuksen, joka on osa laatupalveluita. Pitkään lihateollisuudessa ja sitä ennen Lihateollisuuden Tutkimuskeskuksessa työskennelleellä on ”lupa kellottaa”: hän on käynyt tehtävään vaadittavan koulutuksen.
– Työntutkimusta voidaan käyttää yrityksissä monella tavoin. Sen avulla tehostetaan ja kehitään tuotantoa tai työmenetelmiä ja voidaan etsiä pullonkauloja eli mistä löytyy tuotannon kannalta kriittiset kohdat.
– Myös uutta tuotetta kehittäessä on hyötyä työntutkimuksesta. Esimerkiksi hinnoittelun kannalta on tärkeää tietää, kauanko tuotteen tekeminen kestää. Tämä auttaa myös resurssien suunnittelussa ja kuormituksen selvittämisessä, Juha jatkaa.
Jos yritys on muuttanut työtapaa tai työhön kuluva aika on arvioitu väärin, voi tuotannon tehokkuus tai tuotteen hinnoittelu olla niin paljon pielessä, että sen takia on jopa voitu menettää myyntiä. Toisaalta isommissa yrityksissä saadaan parinkin prosentin tehokkuuden lisäyksellä merkittäviä tuloksia. Työntutkimuksen tavoitteena parantuneen tuottavuuden ohella työhyvinvointi ja kannattavuus tehokkailla, taloudellisilla ja turvallisilla työmenetelmillä ja työolosuhteilla.
Juha valittiin Foodwestiin eläkkeelle jäävän Heikki Koivumäen seuraajaksi. Hänen tehtäviinsä kuuluvat myös luokitusvalvonta ja työsuojeluasiat
– Palasin täällä Foodwestissa juurilleni, sillä urani alkuvuosina tein luokitusvalvontaa. Tässä tehtävässä pystyn yhdistämään hyvin kaiken osaamiseni, hän iloitsee.
Forssassa asuvan Juhan perheeseen kuuluvat vaimo sekä 5- ja 7-vuotiaat tyttäret. Aktiivisesti nuorempana yleisurheilussa ratamatkoilla kilpaillut Juha harrastaa edelleen monipuolisesti kestävyysurheilua ja parhaat saavutukset löytyvätkin ikämiessarjoista.
– Tosin nykyään en enää pysty urheilemaan täysillä, kilometrit ovat täynnä. Onneksi ovat tytöt, joiden kanssa liikun paljon.