Foodwestin tuotetietopäällikkö Mari Riuttala osallistui elokuun lopussa Food Regulatory Affairs -koulutukseen Kööpenhaminassa. Kolmessa päivässä tuli kotimaahan vietäväksi tiivis paketti eurooppalaista elintarvikelainsäädäntöä.
– Euroopan unionin lainsäädäntö kulkee koko elintarvikkeen kehitys- ja valmistusprosessin mukana. Siksi on tärkeää, että suomalaiset elintarvikealan toimijat osaisivat ottaa sen huomioon jo ideavaiheessa, tuotetietopäällikkö Mari Riuttala toteaa.
Hän perehtyi lainsäädännön kiemuroihin kansainvälisessä koulutuksessa, jonka järjestäjinä toimivat Chr. Hansen, European Institute for Food Law ja Kööpenhaminan yliopisto. Chr. Hansen on globaalisti toimiva raaka-ainevalmistaja, joka tuottaa elintarvikkeisiin muun muassa entsyymejä, hapatteita ja luonnollisia värejä.
Kolmen päivän koulutus antoi kokonaiskuvan EU:n elintarvikelainsäädännöstä ja siitä, miten mikäkin laki menee toisen edelle tai on vahvempi toista oikeudessa. Samalla tuli johdatus EU:n päätöksentekoprosessiin ja avainkäsitteisiin.
– Käsittelimme erityisesti lääketieteellisiä väitteitä verrattuna terveysväitteisiin, elintarvikehygieniaa ja virallista elintarvikevalvontaa, Riuttala kertoo.
Eräänä aihealueena oli johdatus Euroopassa valmistettujen elintarvikkeiden hygieniavaatimuksista vietäessä Yhdysvaltoihin. Koulutukseen kuului myös workshop luonnosta peräisin olevien raaka-aineiden elintarvikelain mukaisesta asemasta ja niiden hyväksytyt väitteet. Lisäksi käsiteltiin elintarvikkeissa käytettyjen hapatteiden lainsäädännöllistä asemaa EU:ssa.
Kansainvälisiä kumppaneita
Elintarvikealan toimijalle on tarpeellista ammentaa välillä oppia myös Suomen rajojen ulkopuolella, sillä kansainvälinen verkosto tukee osaamista. Riuttalan käymässä koulutuksessa oli osallistujia muun muassa Ruotsista, Tanskasta, Norjasta, Saksasta, Ranskasta, Iso-Britanniasta, Belgiasta ja Hollannista.
– Osa työskenteli lainsäädäntöasiantuntijoina yrityksissä ja yhdistyksissä, osa yliopistoissa ja osa oli vielä opiskelijoita. Koulutukseen ei osallistunut muita suomalaisia.
– Olen todella tyytyväinen kansainvälisen koulutuksen antiin, se auttoi ymmärtämään paremmin lainsäätämisen perusteita ja kokonaiskuvaa. Meidän elintarvikealan toimijoiden on tärkeää myös tietää elintarvikkeissa sallittujen väitteiden perusteet niin EU:ssa kuin muualla maailmassa, sekä hallita elintarvikevalvonnan perusteet EU:ssa ja mahdolliset sanktiot, Riuttala jatkaa.
Food Regulatory Affairs -koulutuksen puhujat:
- Elintarvikelain professori Bernd van der Meulen (European Institute for Food Law)
- Elintarvikelainsäädäntöön perehtynyt lakimies Gilles Boin (Product LawFirm)
- EU:n komiteamenettelyn asiantuntija Vicky Marissen (EPPA)
- Elintarvikelainsäädännön tohtori Wieke Huizing Edinger (Tanskan eläinlääketiede ja elintarvike virasto)
- Lainsäädäntöpäällikkö Cundula Kjaer (Bech-Bruun Law firm)
- Elintarvikelainsäädäntöön perehtyneet lakimiehet Katia Merten-Lentz ja Manon Ombredane (Keller and Heckmann LLP)
Elintarvikelainsäädäntöyksiköiden johtajat Ditte Arltoft ja Caroline Herody (Chr.Hansen)