Foodwestin laaja osaaminen ja kattava laitekanta mahdollistavat asiakkaan kokonaisvaltaisen palvelemisen aina pienistä testieristä tuotantoon saakka. Tuotekehityspäällikkö Virve Anttila kertoo, kuinka ymmärtämällä teollisuuden ja tuotannon erilaisia prosesseja Foodwest toimii asiakkaan tukena kaikissa tuotekehityksen ja tuotannon vaiheissa.
Foodwestin Virve Anttila tietää 25 vuoden kokemuksella, että erilaisten tuotteiden kehitys vaatii taustalleen laajan erityisosaamisen sekä kattavat fasiliteetit:
”Ei riitä, että käsillä on resepti, jonka kanssa mennään keittiöön – täytyy ymmärtää teollisuuden prosessivaiheita, jotta tuotetta osataan simuloida ensin pienen mittakaavan tuotekehityksessä. Huomioimalla tuotantoprosessin vaatimukset jo kehitysvaiheessa, voidaan itse tuotannon käynnistämisessä välttyä suurilta yllätyksiltä. Juuri tämä on omasta näkökulmastani Foodwestin tuoma hyöty asiakkaillemme: monipuolinen laitekanta testaamiseen ja vahva osaaminen tuotekehityksestä tuotantoon”.
Nesteprosesseista ekstruusiolaitteistoihin
Foodwestin tuotekehityksen ja tuotannon tiloissa Seinäjoella on kokoskaalaltaan ja toiminnoiltaan monenlaisia laitteita, joista voidaan valita yksittäisen asiakkaan tarkoituksiin sekä tavoitteisiin sopivimmat. Laitteisto tarjoaa puitteet myös kauppojen hyllyillä lisääntyvien lihankaltaisten kasvisvalmisteiden tuotekehitykseen ja tuotantoon: kaksiruuviekstruusiolaitteistolla voidaan valmistaa sekä teksturoituja tuotteita että liha-analogeja eli lihankaltaisia vegaanisia elintarvikkeita.
”Tehtaallamme valmistuvat monipuolisesti erilaiset juomat, valmisruoat, majoneesit, kastikkeet, meijerituotteet, leipomotuotteet sekä ravintolisät – vain muutamia mainitakseni.” Virve nostaa esiin myös täysautomaattisen hiilihapotuslaitteiston: ”Laitteella voimme valmistaa näppärän kokoisia koe-eriä esimerkiksi virvoitusjuomateollisuuden kuluttajatestinäytteiksi. Foodwest voi toteuttaa tuotteista kuluttajatutkimuksen, jolla varmistetaan tuoteominaisuuksien hyväksyttävyys ja esimerkiksi asema kilpaileviin tuotteisiin nähden.”
Skaalautuvat fasiliteetit mahdollistavat tuotekehityksen viemisen hallitusti tuotantoon
Virve näkee laajan laitekannan asiakkaan näkökulmasta merkittävä plussana: ”Kun testaukset tehdään pienikokoisilla laitteilla ja maltillisissa erissä, pidetään testimäärät kohtuullisina sekä kulut kurissa. Tästä on ehdotonta hyötyä asiakkaallemme.”
”Laitekantamme mahdollistaa niin sanotun scale-uppaamisen, eli prosessin viemisen tuotekehitys- tai pilotointivaiheesta varsinaiseen tuotantoon, jolloin tuotetta voidaan valmistaa muutamista litroista aina muutamien tuhansien litrojen eriin. Tehokkaaksi suunniteltujen tilojemme avulla voimme niin ikään tehdä montaa asiaa yhtä aikaa, ja reagoida paitsi yksittäisiin toimeksiantoihin myös toimia vuosisopimusasiakkaidemme jatkuvana kumppanina tuotekehityksessä sekä tuotannossa”, Virve jatkaa.
Allergeenien parissa työskentely vaatii erityistä tarkkuutta
Seinäjoen tehdas tarjoaa toimivat tilat myös erilaisten allergeenien parissa työskentelyyn. Eri osastoihin jaotellut tilat mahdollistavat turvalliset ja eriytetyt olosuhteet esimerkiksi gluteenittomien, maidottomien tai pähkinättömien tuotteiden kehittämiseen ja valmistamiseen.
Allergeenit huomioivien tuotteiden kysynnän lisääntyminen on otettu myös Foodwestilla huomioon. ”Tällaisten tuotteiden parissa työskentely edellyttää erityistä tarkkuutta ja sitä, että tuotanto voidaan eriyttää. Useaan eri huoneeseen jaetut tilamme tarjoavat tähän erinomaiset puitteet”, Virve tähdentää.
Tukena laajat verkostot ympäri Suomen
Pitkän historian ja monipuolisen osaamisen myötä Foodwest on kartuttanut myös mittavaa verkostoa, jota voidaan hyödyntää tarpeen mukaan esimerkiksi tilanteissa, joissa Foodwestin omia fasiliteettejä ei ole, tai ne jäävät skaalaltaan liian pieneksi. ”Teemme asiakkaillemme myös sopimusvalmistajaselvityksiä – toisin sanoen voimme etsiä asiakkaillemme juuri heidän tarpeisiinsa vastaavan valmistajakumppanin”, Virve päättää.