Uudet ravitsemussuositukset – kohti kasvipainotteisempaa ruokavaliota

Marraskuussa 2024 julkaistut päivitetyt kotimaiset ravitsemussuositukset painottavat tasapainoista ja monipuolista syömistä paitsi terveysvaikutusten myös ympäristön kestävyyden näkökulmasta 

 

“Terveyttä edistävä ruokavalio voi toteutua monella tavalla. Sen lähtökohtana on monipuolisuus, eikä minkään yksittäisen ruoan syöntiä ole kielletty,” Foodwestin ravitsemusasiantuntija Sara Pohjavuori muistuttaa. Päivitetyissä ravitsemussuosituksissa korostuu kasvipainotteisuus: kasvisten, marjojen ja täysjyväviljan käyttöä olisi hyvä lisätä, ja eläinperäisten tuotteiden käyttöä kohtuullistaa. 

Ruokapyramidi ja lautasmalli säilyvät yhä keskeisinä työkaluina, ja suositusten tavoitteena on tukea joustavia, jokaisen yksilölliseen arkeen sopivia ratkaisuja. Siinä missä pyramidin pohjalla olevia ruokia syödään runsaasti ja päivittäin, nautitaan huipulla olevia vähemmän ja harvemmin. Lautasmalli auttaa puolestaan tasapainoisen ateriakokonaisuuden hahmottamisessa.  

On myös keskeistä muistaa, että suositukset tehdään aina 10 vuodeksi eteenpäin – merkittävät muutokset ottavat aikaa, ja jokainen voi tehdä parhaaksi katsomiaan parannuksia pienin askelein ja pitkällä aikavälillä,” Sara lisää. 

 

 Kuvat ©Valtion ravitsemusneuvottelukunta


 

Kasvipainotteinen ruokavalio edistää terveyttä ja kestävyyttä 

 Pohjoismaisista ravitsemussuosituksista kumpuavat kansalliset ravitsemussuositukset perustuvat kattavaan tieteelliseen tutkimukseen yhdistäen terveysnäkökulman ja ympäristön hyvinvoinnin – ensisijaisena tavoitteena on kuitenkin väestön terveyden edistäminen ravinnon avulla. Kasviperäisten tuotteiden suosiminen ja eläinperäisten ruokien kohtuullistaminen tukevat näistä molempia.   

Sara korostaa myös ruokailon merkitystä: “Ruokailo on keskeinen osa hyvinvointia – ruoan tulee olla maukasta ja nautittavaa, jotta se löytää tiensä lautaselle ja tulee myös syödyksi.”  

Suositusten pääviesti on terveyttä edistävä ruokavalio, joka on paitsi monipuolinen ja vaihteleva myös nautittava ja määrien osalta kohtuullinen. Myös punainen liha sekä leikkeleet mahtuvat täysipainoiseen ruokavalioon kohtuullisin määrin.  

Suositukset tarjoavat ennen kaikkea tieteeseen pohjaavia suosituksia parempien valintojen tekemiseen. ”Jokainen voi miettiä, mitkä asiat omassa ruokavaliossa ovat hyvällä tolalla ja mitä voisi mahdollisesti parantaa. Pienillä muutoksilla on suuri vaikutus, kun niitä tehdään pitkäjänteisesti,” Sara kannustaa.  

 

Ruokapalvelut avainasemassa – Foodwest tukena 

 Ruokapalvelut ovat tärkeässä asemassa hyvän ravitsemuksen tukemisessa. Päivitetyissä suosituksissa on ensimmäistä kertaa mukana uusi toimeenpanon ja soveltamisen osio, joka tarjoaa käytännön ohjeita suositusten jalkauttamiseen muun muassa ruokapalveluiden käyttöön. Koulujen, varhaiskasvatuksen, henkilöstöruokailun ja hoivapalveluiden merkitys suositusten jalkauttamisessa on keskeinen – juuri nämä tahot vaikuttavat toiminnallaan siihen, mitä ja miten suuri osa suomalaisista syö arjessa.  

 

Foodwest tukee ruokapalveluja konkreettisesti esimerkiksi koulutusten ja käytännön ohjauksen keinoin. ”Järjestämme muun muassa 23.1.2025 ruokapalveluille kohdennetun tietoiskun, jossa pureudumme konkreettisten suositusten lisäksi siihen, miten me Foodwestillä toimimme ruokapalveluiden tukena uusien suositusten soveltamisessa. Tavoitteemme on olla asiakkaidemme apuna paitsi suositusten tulkinnassa myös niiden käytäntöön viemisessä”, Sara päättää. 

 

Lisätietoja:  

Sara Pohjavuori, ravitsemusasiantuntija 

sara.pohjavuori@foodwest.fi  p. 050 439 0150

 

Jaa